kettő elpusztult

2018.02.21. 10:29

Kilenc lovat tartott étlen-szomjan egy 63 éves férfi Bakonyoszlop-Sövénykúton

Az állatkínzás miatt börtönbüntetésre ítélt férfinek mégsem kell rács mögé vonulnia, ugyanis másodfokon a döntés végrehajtását felfüggesztették.

Mátételki András

Viszont nem úszta meg a több milliós bűnügyi költség megfizetését.

Indokolatlan kínt, szenvedést, fájdalmat okozott

A 63 éves B. T. 2006 közepe óta bérelte a Bakonyoszlop-Sövénykúton található lovardát  és istállót, amely a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit kft. fenntartásban állt. Mivel a vádlott 2012 július végén eltörte a kezét, nem tudott megfelelően gondoskodni a kilenc lóról. Többek között nem kaptak kellő mennyiségű ételt, elmaradt a háromszori itatásuk, hiányos volt az almozásuk, s nem mozogtak eleget. A bíróság úgy fogalmazott, hogy ezzel az állatoknak indokolatlan kínt, szenvedést, fájdalmat okozott, ez által ki voltak téve a maradandó egészségkárosodás és a pusztulás veszélyének.

Amikor a hiányos állattartási körülmények miatt az év október elején elfeküdt az egyik ló, de még így is evett, B. T. kihívta az állatorvost, akitől azt kérte, hogy adjon a pacinak vitamin injekciót. Az állat ennek ellenére négy nappal később kiszáradás miatt kimúlt, mert gazdája ez idő alatt nem törődött vele kellőképpen. Ekkor a még életben lévő nyolc lovat a rendőrség úgy foglalta le, hogy nem vitték el azokat a telepről. Ettől kezdve az állategészségügyi igazgatóság rendszeresen ellenőrzést tartott a lovardában.

Gondoskodtak a lovakról

Alighanem az utolsó pillanatban lépett színre egy páros – a sajtóból értesültek a sövénykúti istállóban történtekről -, s felajánlották, hogy szállás fejében gondoskodnak az állatokról. Takarmányozási naplót vezettek, s minden olyan munkát elvégeztek a lovak körül, amire szükségük volt, hogy újból erőre kapjanak. Noha lelkiismeretesen dolgoztak – a hatóság többször megfordult náluk -, mégis egy másik ló 2013 április elején úgy elfeküdt, hogy már nem tudott felállni. Pár nappal később megdöglött. Két héttel később a még életben lévő lovakat bírósági döntés alapján a rendőrség elszállítatta egy közhasznú alapítvány telephelyére, ahol megvették őket.

A vádlott a tárgyaláson elmondta, hogy kéztörése után volt élettársa gondoskodott az állatok ellátásáról, aki viszont nem kellően értett ehhez. Hozzátette, mindkét elfekvő ló esetében ő azonnal orvost hívott. Arról is beszélt, hogy a lovai mindenét felélték, csak azért nem adta el őket, mert attól tartott, hogy máshol se kaptak volna jobb ellátást.

A Veszprémi Járásbíróság kilenc rendbeli állatkínzás bűntette miatt a vádlottat egy év két hónap szabadságvesztésre ítélte, s kötelezték az ötmillió forintos bűnügyi költség megfizetésére.

A törvényszék a szabadságvesztés végrehajtását jogerősen másfél évre felfüggesztette, így nem kell börtönbe vonulnia a férfinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!