nyomozás

2018.03.10. 12:12

Vigyázat! Újabb trükkel próbálkoznak a telefonos csalók

Egy illető bankkártyájának adataihoz jutott hozzá egy csaló, aki az adóhatóság munkatársának adta ki magát. A Veszprémi Rendőrkapitányság csalás miatt nyomoz, utalt az újabb telefonos megtévesztésre Aradi Virág megyei rendőrségi sajtóreferens.

Kovács Erika

Fotó: Rendőrség

Egy veszprémi lakos tett bejelentést a rendőrségre, hogy 2018. március 8-án, napközben a munkahelyén dolgozott, amikor mobiltelefonján hívták. Az illető a telefonálót nem ismerte, aki az adóhatóság munkatársának adta ki magát, és több tízezer forint visszatérítéséről beszélt, amelynek utalásához azt kérte, hogy a veszprémi lakos olvassa be neki a bankkártyáján szereplő adatokat. A hívott személy ennek eleget tett, azonban az ígért visszatérítést nem kapta meg, ezzel szemben még aznap több, számára ismeretlen internetes vásárlással terhelték meg a folyószámláját, összesen százezer forintot meghaladó kárt okozva neki. Az ügy körülményeit a Veszprémi Rendőrkapitányság vizsgálja.

Fotós: Rendőrség

-A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság azt tanácsolja, ha hasonló telefonhívást kapnak, ne teljesítsék a telefonáló kérését! Ne adják ki a bankkártyájuk adatait (kártyaszám, hátoldalon lévő háromjegyű kód, lejárati dátum) sem telefonos megkeresések, sem közösségi oldalon történő felhívások esetén illetékteleneknek, mivel ezekkel az információkkal online vásárlás történhet a kártya nélkül is, hangsúlyozta Aradi Virág. Hozzátette: a rendőrség tapasztalata alapján a csalók újabb és újabb hamis állításokat találnak ki, amivel megpróbálják becsapni a gyanútlan embereket. Hivatkozhatnak többek között hatóságra, nyereményre, bajba jutott gyermekükre, unokájukra. A rendőrség azt kéri, ha bárki ilyen helyzetbe kerül, ne teljesítse a hívó kérését, hanem azonnal értesítse a rendőrséget. Bejelentést tehet az illetékes rendőrkapitányságon, a 107-es, 112-es központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén, vagy az ingyenesen hívható és a nap 24 órájában elérhető 06-80-555-111-es „Telefontanú” zöld számán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!