halálos baleset

2018.05.06. 10:00

Maga alá temetett a föld egy férfit Badacsonytördemicen – felmentő ítélet született

Egy építkezés során meghalt egy férfi, akit a ráomló föld maga alá temetett. A bíróság felmentette a házigazdát.

Mátételki András

A budapesti D. L. elhatározta, hogy a badacsonytördemici nyaralóját utólagosan vízszigeteli. A 69 éves faipari mérnök megkérte a vele húsz éve baráti kapcsolatot ápoló ismerősét, segítsen neki a munkálatok elvégzésében. A bírósági ítélet szerint nem ez volt az első közös munkája a két férfinek, így fel sem merült bennük, hogy szakembereket hívjanak a házhoz.

A munkát egyedül kezdte meg a vádlott 2016. augusztus 9-én, majd csatlakozott hozzá B. A., a műszerész végzettségű barátja. A nyaraló szigetelendő fala mellett a vádlott és a későbbi áldozat 2,5-3 méter mély, 6 méter hosszú munkagödröt ásott. Az árok másik felén függőleges földfal alakult ki. Hogy megakadályozzák a föld leomlását, 2,6 méter magas és 12 centiméter széles, újonnan vásárolt fenyőpallókból 50 centiméterenként támasztékot alakítottak ki. A pallókat három helyen megtámasztották, ezáltal egy „H” alakú támasztékrendszert készítettek.

Két nappal később mindkét férfi a munkaárokban dolgozott, kora délutánra befejezték az árok mélyítését és szélesítését. Amikor az árok elhagyására készültek, B. A. még kalapáccsal megigazította az egyik tartóelemet. Ekkor azonban a támaszték megbomlott, a gödör fala leomlott: B. A.-t a lezúduló föld maga alá temette. A vádlottat viszont csak mellkasig temette be a föld, így ő segítségért tudott kiáltani. Mivel a környékbeliek meghallották a kiáltásait, a házhoz szaladtak, s kezébe adtak egy lapátot, amivel ki tudta magát szabadítani. Barátját életét már nem sikerült megmentenie, akinek a holttestét a tűzoltók hozták a felszínre.

A bíróság igazságügyi szakértő megállapítására támaszkodva kijelentette, hogy a két férfi az előírásoknak megfelelően végezte el a munkát. D. L. a foglalkozási szabályokat nem sértette meg, megfelelő minőségű anyagokkal dolgoztak a férfiak.

A törvényszék helybenhagyta a tapolcai bíróság döntését: a büntetlen előéletű férfit felmentették a halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének vádja alól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!