Bombával is riogatott

2018.05.04. 11:35

Magára gyújtotta a szobáját a lesencetomaji szociális otthonban

Egy fiatalember magára gyújtotta az intézet egyik szobáját, majd fél évvel később bombariadót „rendelt el”.

Mátételki András

A szentgotthárdi V. T. két évvel ezelőtt a lesencetomaji szociális otthon lakója volt. Az év március 29-én a késő délutáni órákban az elkülönítő szobában az ajtót belülről két vasággyal eltorlaszolta, majd gyufával meggyújtotta az ágyneműt és a matracot. Lángolt az ajtó, a füst szétterjedt a folyosón. A tűzoltók gyorsan megérkeztek, ők fékezték meg a lángokat, majd kihozták a szobából a vádlottat, akit átadtak a mentőknek.

Meglehetősen nagy kár keletkezett: tönkrement a szoba teljes berendezése, a füst miatt újra kellett festeni több helységet. A legnagyobb kiadás a villamos hálózat javítása volt, ami 868 ezer forintba került. Az összes kár meghaladta a 2,3 millió forintot.

Abban az évben újabb bűncselekményt követett el a 26 éves férfi. Ekkor a dobai Pszichiátriai Rehabilitációs és Szocioterápiás Osztályon kezelték. A vádlott innen szeptember 25-én kora délután engedély nélkül távozott. Mobiltelefonjáról felhívta a rendőrséget, és azt mondta: „A dobai nagy kastély egy óra múlva fel fog robbanni!” Az ajkai rendőrök nagy erőkkel azonnal a helyszínre siettek, s kiürítették az épületet. Több mint hetven gondozottnak az udvaron kellett megvárnia, míg a bombát kutatták a szakemberek. Semmilyen robbanóanyagot nem találtak. Viszont kézre kerítették a vádlottat, aki ellen eljárást indítottak. A bíróság megállapította, V. T. személyiségzavara nem éri el az elmebetegség határát, azt meg sem közelíti, a férfi fel tudta mérni cselekményei súlyát.

A Veszprémi Járásbíróság közveszélyokozás és közveszéllyel fenyegetés bűntette miatt V. T.-t két év börtönre ítélte, aminek a végrehajtását öt évre felfüggesztették. Kötelezték a károk megfizetésére, valamint a 472 ezer forintos bűnügyi költség megtérítésére. A törvényszék annyiban változtatott a döntésen, hogy a felfüggesztés idejét három és fél évre mérsékelte. Az ítélet jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!