óvatosan a gázzal!

2018.05.14. 17:03

Rendőrségi ellenőrzés: a gyorshajtókra utaznak

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata, a TISPOL kezdeményezéséhez csatlakozva a magyar Rendőrség 24 órás összeurópai sebesség-ellenőrzést – úgynevezett Speedmarathont – végez 2018. május 14-én 6 órától 2018. május 15-én 6 óráig, közölte a rendőrség. Balatonkenesénél, a 71-es számú főúton, hétfőn délelőtt, az egyik ellenőrzési helyszínen mi is jártunk.

Kovács Erika

Fotó: Penovác Károly

-Ne történjen baleset! – így érvelt az ellenőrzés mellett Reiter Barnabás rendőr alezredes, Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedés-rendészeti osztályvezetője Balatonkenesénél. Azt mondta, reggel óta tartó akción a többség betartotta a sebességhatárokat. Az ezredes beszélt arról is, hogy a rendőrség komplex közlekedés-rendészeti akciót végez, így a gyorshajtáson kívül többek között ellenőrzi a vezetési alkalmasságot, jogosultságot, a passzív biztonsági eszközöket, célja továbbá a körözött személyek és járművek kiszűrése is.

-Nemrég a rádióban hallottam, hogy nemcsak itthon, hanem az EU-ban is ellenőriznek, közölte a szegedi Kálmán Ferenc. A férfi üdvözölte az akciót, mert tapasztalata szerint sok gyorshajtó van, akik nagyon veszélyeztetik a közlekedőket, autópályán és lakott területen egyaránt.

Fotó: Penovác Károly

A rendőrség tájékoztatása szerint a kampány ötlete Németországból származik, ahol hat évvel ezelőtt az egyik szövetségi állam lakosait kérték meg a hatóság munkatársai, hogy szavazzanak arra a helyre, ahol sebességellenőrzést szeretnének. A német ötlet nemzetközileg nagy tetszést aratott és azóta minden évben valamennyi TISPOL tagállam alkalmazza. Az ellenőrzés ideje alatt, 2018. május 14-én 6 órától 2018. május 15-én 6 óráig, ténylegesen 24 órán át, a rendelkezésre álló valamennyi Komplex Közlekedési Ellenőrzési Pont használatban lesz a magyar közutakon. Az eddigi akciókhoz hasonlóan a rendőrség az ellenőrzési helyek kijelölésénél a lakosság véleményét is figyelembe veszi, ezért idén is javaslatokat várt arra, hogy az említett időszakban hol történjen sebességellenőrzés.

Fotó: Penovác Károly

Az akció lehetséges helyszíneire számos állampolgári javaslat érkezett, amelyek közül a helyi adottságokat, valamint a közlekedésrendészeti elemző munka eredményeit figyelembe véve a megyei rendőr-főkapitányságok kijelölték az ellenőrzések helyszíneit és az időpontokat. A javaslatot tevők közül a rendőrség 10-10 embert meghívott a helyszínekre. Az érdeklődők az ellenőrzések pontos helyszíneit és időpontjait a rendőrség honlapján megtekinthetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!