elrendelték a kényszergyógykezelését

2018.06.15. 07:00

Felmentették a férfit, aki ápolókra támadt a dákai intézetben

Egy 34 éves férfi, aki fogyatékos személyek intézményében lakott, többször támadt társaira és az ápolókra, de mivel tettét nem volt képes felismerni, felmentették.

Mátételki András

Tizennégy éve a veszprémi bíróság arról döntött, hogy M. J. S.-t gondnokság alá helyezi a dákai integrált intézményben, mivel szellemi képességei nem tették lehetővé, hogy magáról gondoskodjon. A dákai otthonban 2015 augusztus végén a vádlott egy sorstársát lerántotta a földre, ahol többször megrúgta. Az egyik ápoló a bajba jutott segítségére sietett, s próbálta a dühöngő figyelmét elterelni, de nem hallgatott rá. Sőt, feléje rúgott, megrántotta a köpenyét, így mindketten a földön kötöttek ki, ahol tovább dulakodtak. Két lakó lehúzta az ápolóról a férfit, de végül a rendőröket is kihívták. Hónapokkal később egy bent lakóra támadt, akit a földön rugdosott, megütött.

Fél évvel később, egy júniusi reggelen lelépett az intézetből. Három ápolónő kocsival eredt a nyomába, végül a Pápadereske felé vezető úton csípték el. Ez koránt sem tetszett a vádlottnak, aki az intézmény udvarán padokat rúgott fel, majd az épület folyosóján a takarítókocsin vezette le indulatát.

Két évvel ezelőtt novemberben M. J. S. ismét az egyik társára támadt, akit ököllel többször megütött. Az ápolók próbálták megnyugtatni, de nem sikerült. Odalépett az egyik asztalhoz, ahol négyen ebédeltek, majd se szó, se beszéd, lesöpörte a tányérokat a földre. Az egyik gondozott fejére borított egy teli tányért... Ezután belekapaszkodott az asztal végébe, s tolta maga előtt. A kerekesszékben ülő nőt felborította, aki elterült a földön. Az egyik ápoló arcába és vállába csapott ököllel – végül lefogták. A szobájában őrjöngött tovább, majd meglökte a kiérkező orvost, aki gyógyszeres kezeléssel lenyugtatta. A vádlottat a történtek után ismét a sümegi pszichiátriára szállították.

A Pápai Járásbíróság azt állapította meg, hogy a férfi képtelen cselekményeit felismerni, ezért felmentették a közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette, valamint a testi sértés és a garázdaság vétségének vádja alól. A 222 ezer forintos bűnügyi költséget az állam viseli.

A Veszprémi Törvényszék elrendelte a vádlott kényszergyógykezelését, ami annyit jelent, hogy zárt intézetbe, az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe kerül, ahol félévente felülvizsgálják az állapotát.

A védelem fellebbezett, a jogerős döntés kimondása a Győri Ítélőtáblára vár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!