vádemelés Veszprémben

2018.06.29. 07:00

Sertéshússal csaltak el milliárdos áfát

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat a Veszprém Megyei Főügyészség egy 49 éves Veszprém megyei férfival szemben, aki 2009-től kezdődően, mintegy hat éven keresztül úgy működtetett sertésértékesítéssel, húsfeldolgozással foglalkozó vállalkozásokat, hogy azok áfa-fizetési kötelezettségét csak részben vallotta be, illetve két gazdasági társaság adófizetési kötelezettségét is hamis számlák felhasználásával csökkentette, közölte a Veszprém Megyei Főügyészség.

Kovács Erika

A vádlott tizenhat társának bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás miatt kell felelnie a bíróság előtt. A vádiratban foglaltak szerint az elkövető kezdetben az egyik hozzátartozójának neve alatt, mint egyéni vállalkozó, majd egy gazdasági társaság nevében értékesített sertéseket az egyik nagy húsipari cégnek, azonban a tevékenységét csak részben vallotta be. A férfi 2010-ben már egy újabb kft. keretei között értékesítette a jellemzően Szlovákiából, nettó áron megvásárolt sertéseket, melyek azonban hamis számlák befogadása révén a könyvelésében már belföldi beszerzésként szerepeltek, s így azok áfa-tartalmának levonásba helyezésével a cég adófizetési kötelezettségét csökkenteni tudta.

A kft. 2013 tavaszán beszüntette a tevékenységét, a vádlott azonban továbbra is a húsiparban vállalkozott, immár névleg egy másik hozzátartozója, azonban ténylegesen az általa irányított cégen keresztül. A kft. egy bérelt monori vágóhídon végezte az állatok feldolgozását, és azokat nagyrészt budapesti húskereskedőknek értékesítette. Az értékesítés után fizetendő áfa visszaigénylésére azonban ekkor is hamis belföldi beszerzést igazoló számlák felhasználásával került sor. Amikor az élősertés után fizetendő áfa-kulcs csökkent, azonban a feldolgozott tőkehús adózása változatlan maradt, az elkövetési módszer is részben megváltozott.

Az unió területéről származó és Magyarországra behozott élősertést egy ténylegesen nem működő cég látszólag megvásárolta és feldolgozta, s az immár feldolgozott húst a magasabb áfával számlázta tovább a vádlott által irányított gazdasági társaságnak, amely a valótlan számlák könyvelésbe történt befogadásával az adófizetési kötelezettségét csökkentette. A vádlottak cselekménye a többéves elkövetési időn keresztül csaknem 1,5 milliárd forinttal rövidítette meg a költségvetés áfa-bevételét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában