óvakodjunk az idegenektől!

2018.07.05. 07:00

Kirabolt egy idős alsóörsi embert egy román férfi

Elfogták a balatonfüredi rendőrök azt a 34 éves román férfit, aki országszerte idős emberek sérelmére vagyon elleni bűncselekményeket követett el, tudtuk meg Aradi Virág megyei rendőrségi sajtóreferenstől, aki a hasonló esetek elkerülésére jó tanácsokkal is szolgált.

Kovács Erika

D. Gabor a rendőrségen. A nyomozók előterjesztést tettek előzetes letartóztatásának indítványozására, melyet az illetékes bíróság elrendelt Fotó: rendőrség

A Balatonfüredi Rendőrkapitányság rablás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást egy 34 éves, Budapesten élő román állampolgár ellen.

D. Gabor a rendőrségen. A nyomozók előterjesztést tettek előzetes letartóztatásának indítványozására, melyet az illetékes bíróság elrendelt Fotó: rendőrség

A nyomozás adatai szerint D. Gabor 2018. március 27-én 14 óra körül egy alsóörsi utcában leszólított egy idős helyi férfit és beszélgetést kezdeményezett vele, hogy a bizalmába férkőzzön. Elmondta az idős embernek, hogy üzemanyag-vásárlás miatt készpénzre lenne szüksége, és ezért különböző tárgyakat kínált eladásra. Az idős férfi behívta az idegent a házába, hogy kifizethesse a termékeket, és abba a helyiségbe ment, ahol a megtakarított pénzét tárolta. Az idős ember felesége gyanúsnak találta az idegent, ezért férje után becsukta a helyiség ajtaját és elé állt. D. Gabor ekkor ellökte az ajtóból az asszonyt, az idős férfi után szaladt, majd a rejtekhelyről elővett dobozban tárolt pénzbe belemarkolt, és a közel százezer forinttal sietve távozott a házból, miközben a már bevitt, eladásra kínált tárgyak egy részét is magához vette.

A rendőrök az adatgyűjtéskor azonosították a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható férfit, és 2018. június 20-án budapesti otthonában elfogták. Előállították a Balatonfüredi Rendőrkapitányságra és gyanúsítottként hallgatták ki. A nyomozók előterjesztést tettek előzetes letartóztatásának indítványozására, melyet az illetékes bíróság 2018. június 22-én elrendelt. A további nyomozáson a rendőrök megállapították, hogy a férfi az elmúlt hónapokban hasonló módszerrel több bűncselekményt is elkövetett az országban. D. Gabor ellen egy rendbeli rablás bűntett, négy rendbeli kifosztás bűntett és egy rendbeli kifosztás bűntett kísérlete elkövetése megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.

Aradi Virág rendőrségi sajtós kiemelte, az áldozattá válás elkerülése érdekében otthon lehetőség szerint ne tartsunk nagy összegű készpénzt, és sose vegyük elő megtakarított pénzünket mások előtt. Ne engedjünk be idegeneket lakásunkba vagy az udvarra, akkor sem, bármilyen hivatalos ügyre hivatkoznak, jó üzletet kínálnak vagy segítséget kérnek. Csak olyan személyt engedjünk be a lakásunkba, akit ismerünk és megbízunk benne. – Idegeneknek magunkról, értékeinkről, családunkról, szomszédokról ne adjunk bizalmas információkat! – tanácsolta a rendőrség képviseletében Aradi Virág.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!