felfüggesztett a harmadrendű vádlottnak

2018.07.23. 10:00

Milliókkal károsította meg a pápai férfit két nőismerőse

Két nő tizennégymillió forinttal csapott be egy idős férfit, amiért őket korábban elítélték. Legutóbb, új eljárás keretében, a harmadrendű vádlottat vonta felelősségre a bíróság.

Mátételki András

Egy magyar származású férfi felesége halála után Németországból hazaköltözött Pápára. Egy áruházi parkolóban 2014 elején megismerkedett a pénzt kéregető másodrendű vádlottal, K. Máriával, aki Zsuzsiként mutatkozott be.

Ezután a 37 éves nő többször találkozott a jó anyagi körülmények között élő 80 éves férfival, akivel többször elment vacsorázni, meglátogatták egymást otthonukban. Később csatlakozott hozzájuk a 40 éves elsőrendű vádlott, L. Annamária. A két nő felajánlotta, ha ad nekik komolyabb összeget, amin majd aranyat vesznek, szép hasznuk lesz rajta. A férfi bekapta a horgot, napokkal később hármasban autóval kimentek Németországba, ahol a későbbi sértett felvett a folyószámlájáról 90 ezer eurót, de csak 20 ezret (közel hatmillió forintot) adott át a nőknek.

Egy héttel később ezt a summát L. Annamária odaadta valakinek, a mese szerint, hogy az illető majd aranyat vegyen rajta… Egy héttel később emelték a tétet: azt magyarázták be idős barátjuknak, hogy még nagyobb nyereségre tudnának szert tenni, ha adna nekik 100 ezer eurót. Ez alkalommal a volán mögött a harmadrendű vádlott, az akkor 41 éves Sz. János ült, aki később azt vallotta, fogalma sem volt arról, hogy élettársát és testvérét miért kellett Németországba kivinni a férfival.

A sértett a dagendorfi bankból 90 ezer eurót vett fel, ami abban az időben 27,6 millió forintot ért. A nőkhöz végül több mint 33 millió forint vándorolt rövid időn belül, amiből visszaadtak jó pár milliót, de a tárgyalásig még 14 millió forintnál többel tartoztak a barátjuknak.

A Pápai Járásbíróság társtettesként és folytatólagosan elkövetett csalás bűntette miatt mindkét nőt felfüggesztett kétévi szabadságvesztésre ítélte. A törvényszék viszont letöltendő büntetést szabott ki a csaló nőkre, míg Sz. János esetében új eljárásra kötelezte a bíróságot.

Az ügyét ismét Pápán tárgyalták, ahol bűnsegédként elkövetett csalás miatt és kábítószer birtoklásának vétsége miatt két év börtönre ítélték. A törvényszék jogerős döntésében a büntetést öt év próbaidőre felfüggesztette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!