döntött a bíróság

2018.07.10. 07:00

Saját járóbotjával verték, majd kirabolták az idős férfit Ajkán

Jogerősen összesen tizenhat év fegyházra ítélte a bíróság azt a két rablót, akik egy ittas férfi értékeit erőszakkal szerezték meg.

Mátételki András

Az elmúlt tíz esztendőben hatszor ítélték el az ajkai B. Erikát, aki csak időnként dolgozott, általában ismerőseinél vagy lépcsőházakban aludt. Gyermekét volt élettársa neveli. Az asszony tavaly november 5-én a késő délutáni órákban együtt italozott ismerősével, G. Imrével az egyik ajkai vendéglátóhelyen, ahol kinéztek maguknak egy ittas, 73 éves férfit. Az érdeklődésüket bizonyára az keltette fel, hogy az illető nyakában meglehetősen értékes arany nyaklánc lógott. Így aztán, amikor leendő áldozatuk elhagyta a szórakozóhelyet, a nyomába szegődtek, s a Petőfi utcai lakásáig követték. Itt beszélgetésbe elegyedtek vele, majd a 41 éves elsőrendű vádlott, B. Erika megpróbálta az egyik oldalára lebénult férfi nyakából kikapcsolni a láncot, ami nem sikerült, csak úgy, mint a pénztárcája megszerzése.

Amikor a bottal járó férfiú belépett a lépcsőházba, a nő erősen meglökte. Az idős sértett a rá támadó páros után ment, bár ne tette volna, mert két házzal odébb mindketten leteperték a földre. Az elsőrendű vádlott többször megrúgta, megütötte a férfit, aki ekkor is botjával igyekezett a támadást elhárítani – nem sok sikerrel. B. Erika hiába győzködte társát arról, hogy ő is rugdossa meg áldozatukat, erre nem került sor, viszont a nő később már a járóbottal is verte a bajba került férfit.

Amikor az 55 éves G. Imre észrevette, hogy figyelik őket, szólt a nőnek, hogy hagyja abba a verést, majd sietősen távozott a helyszínről. A nő viszont tovább folytatta áldozata bántalmazását, majd a magatehetetlen férfi zsebéből kivette a pénztárcáját, amelyben 17 ezer forint volt. A következő pillanatban kitépte a nyakából az 57 ezer forintot érő arany nyakláncot, amelyen egy tíz- és négyezer forintot érő medál lógott. Ez utóbbi két ékszer a helyszínen maradt, ugyanis a rabló jobbnak látta, ha mihamarabb kereket old. Áldozatához mentők érkeztek, akik az orrcsonttörött, testén zúzódásokat szenvedett férfit kórházba vitték. A rendőrök gyorsan elfogták a nőt, aki még nem költötte el áldozata pénzét, s nem adott túl a drága ékszeren.

Az Ajkai Járásbíróság felfegyverkezve, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette miatt B. Erikát kilenc év fegyházra ítélte, míg a rablásban társtettesként résztvevő, szintén többszörösen büntetett G. Imrének hét évet kell fegyházban töltenie. A törvényszéken jogerős lett a döntés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában