több mint kétmilliót

2018.10.23. 07:00

Elsikkasztotta az ajkai állatvédők pénzét

Az állatvédő egyesület elnöke rövid idő alatt több mint kétmillió forintot sikkasztott el. A bíróság felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, s kötelezték a károk megfizetésére.

Mátételki András

A 48 éves L. B. 2008-tól 2015 nyár közepéig volt az elnöke a Vahur Ajka és Térsége Állatvédő Egyesületnek. Ez idő alatt jogosult volt pénzt felvenni az egyesület bankszámlájáról és a házipénztárból. Lebukását megelőzően, 2013 tavaszától többször vett fel úgy jelentős összegeket a bankból, hogy arról senki nem tudott. Az év márciusában 350 ezer forintot tett zsebre, majd augusztusban újabb összeggel rövidítette meg az egyesületet. Október második felében – öt nap leforgása alatt – másfél millió forintot sikkasztott el. Az egyesület nevében összesen kétmillió 90 ezer forintot vett fel, amit saját céljaira fordított. 2014 decemberében öt telefont vett 85 ezer forintért, valamint 18 ezer forintért egy tabletet.

A veszprémi L. B. elismerte a tárgyaláson a pénzek felvételét, amiről azt állította, hogy azt különböző munkálatokra fordította a telephelyen. Hozzátette, az összeg egy részét a dolgozóknak fizette ki, többek között a fiának, akit viszont senki nem látott az állatok körül. A vádlott a telefonokról azt mondta, hogy azokat a támogatóiknak szánta átadni. A tablet sem az általa megnevezett személynél kötött ki.

Az ajkai bíróság után a Veszprémi Törvényszék elé került az ügy, ahol L. B.-t folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntette miatt másfél év börtönre ítéltek, aminek a végrehajtását hat hónapra felfüggesztették. A nőt kötelezték, hogy térítse meg az állatvédő egyesületnek a kétmillió 193 ezer forint kárt, fizesse meg a 131 ezer forint eljárási illetéket s a 178 ezer forint bűnügyi költséget. A döntés jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!