sérülés

2018.11.21. 17:28

Forrázás Zalahalápon: Életveszélyesen megsérült egy gyermek

Forrásban lévő kocsonya ömlött két kisgyermekre Zalahalápon, tudtuk meg egy olvasónktól. A négy éves kislány életveszélyesen, testvére, egy 2,5 éves kisfiú súlyosan megsérült.

Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika

A rokonok nem nyilatkoztak, a falubeliektől úgy tudjuk, a gyermekek a körülményekhez képest jobban vannak. A bőrgyógyász azt tanácsolta, hasonló esetben azonnal kezdjük meg a hűtést.

Nem kívántak a rokonok beszélni a történtekről Zalahalápon, a falubeliektől úgy tudjuk, hogy forrásban levő kocsonya ömlött a kisgyermekekre. Arról is beszéltek, hogy tudomásuk szerint a szülők a budapesti kórházban vannak a négy éves kislány, és a 2,5 éves kisfiú mellett, a másik két gyermekre a nagyszülők vigyáznak.

Forrásban lévő kocsonya ömlött két kisgyermekre Zalahalápon Fotó: Kovács Erika

Nátrán Albin, az Országos Mentőszolgálat Veszprém megyei vezető mentőtisztje a történtekről elmondta, november 20-án, a délutáni órákban érkezett bejelentés az Országos Mentőszolgálathoz, hogy Zalahalápon két gyermekre forró folyadék ömlött. Két mentőegység indult a helyszínre, ahol egy négy éves, életveszélyesen sérült gyermeket, illetve súlyosan sérült, 2,5 éves testvérét látták el, majd mindkét gyermeket egy budapesti kórház gyermek égési osztályára szállították.

-Az külön szerencsétlen eset az, amikor forró zsiradék ömlik az ember testére, ami akár harmad, vagy negyedfokú égési sérülést is okozhat, hangsúlyozta Szalai Ildikó veszprémi bőrgyógyász főorvos. Hozzátette, másodfokú égési sérüléskor már felhólyagosodik a bőr, és forrázáskor minél hosszabb idei tart a hőhatás, annál mélyebb szöveteket érint, és annál súlyosabb lehet a sérülés.

Szalai Ildikó veszprémi bőrgyógyász főorvos Fotó: Kovács Erika

-Ezért, ha ilyen történik körülöttünk, azonnal kapjuk le, illetve vágjuk, tépjük le a ruhát a másikról, illetve kezdjük meg a hűtést, mert minden perc számít. Legalább 20 percen, fél órán át végezzük a hűtést hideg vízzel. A sérülés mértéke függ az életkortól, gyermekeknél a forrázás különösen veszélyes lehet, mert nagyon vékony még a bőrük.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya az eset kapcsán megkeresésünkre azt közölte, „a rendőrök megjelentek a helyszínen, de az ügyben eljárás nem indult.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!