fontos

2019.03.01. 12:21

Tűzgyújtási tilalom van érvényben Veszprém megyében is

Veszprém megye teljes területén valamennyi erdőben és a fásításokban, valamint azok kétszáz méteres körzetében általános tűzgyújtási tilalom van érvényben.

katasztrofavedelem.hu

Fotó: Illusztráció

Ennek értelmében tilos tüzet gyújtani a kijelölt tűzrakó helyeken, az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteres körzetben lévő kül- és belterületi ingatlanokon, a közút és vasút menti fásításokban. Továbbá tilos a parlag- és gazégetés is.

Az erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területeken dolgozók, a közúton és vasúton utazók fokozottan figyeljenek arra, hogy égő cigarettacsikket és dohányterméket ne dobjanak el, és azokat minden esetben oltsák el.

A tűzvédelmi korlátozások megszegése bírsággal sújtható, amely – az okozott károk megtérítésén felül – az előidézett káresettől függően húszezer forinttól hárommillió forintig terjedhet.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról az www.erdotuz.hu vagy a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térképen tájékozódhat.

A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság újra felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy a csapadékmentes és enyhe időjárás miatt többször gyulladhat meg az aljnövényzet. A legnagyobb veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz. A szabadban keletkezett tüzek 99 százalékát emberek okozzák. Belterületen a kerti zöldhulladék elégetésére csak ott van lehetőség, ahol van kifejezetten erre vonatkozó rendelete az önkormányzatnak. A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról. Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kézi szerszám, és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyelet alatt tudunk tartani. Tájékozódjunk a várható időjárásról, mert a szél kedvez a tűz gyors továbbterjedésének.

Ha már megtörtént a baj, haladéktalanul hívja a 112-es segélyhívószámot!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!