izgalmas feladatok

2019.04.15. 11:00

Ügyesen állták a sarat a tapolcai katasztrófavédelmi vetélkedőn

A felmenő rendszerű ifjúsági katasztrófavédelmi vetélkedő helyi kirendeltségi szintű döntőjén 14. alkalommal szintén a Tapolcai Bárdos Lajos Általános Iskola Kazinczy Tagintézménye adott otthont.

Smidhoffer Eszter

Az égési sérülés fokozatait találgatja az első csapat

Tapolca, Sümeg, Ajka, és Devecser járások területéről az első fordulóban legjobban teljesítők vehettek részt a helyi megmérettetésen.

A versenyzőket és a vendégeket Horváth András tapolcai katasztrófavédelmi megbízott üdvözölte. Újdonság az előző évekhez képest, hogy idén a Magyar Honvédség is képviseltette magát a rendezvényen. Majd köszöntőjében Dobó Zoltán polgármester hangsúlyozta, a verseny mellett nagyon fontos, hogy felismerjük a veszélyes anyagokat, adott helyzetben meg tudjuk védeni magunkat.

Előzetes feladatnál egy internetes fordulón kellett helyt állniuk a diákoknak, ahol hatvan kérdésre harminc perc volt a válaszadási idő. A kérdések városonként eltérőek, a gép generálja a sorrendet.

- Minél előbb igyekszünk megújítani a kérdéseket, mert egy idő után csak begyakorolják a versenyzők és a válaszlehetőségek elolvasása nélkül tudják a megoldást – ismertette Jáger Zoltán ajkai tűzoltó alezredes.

A hatvanöt jelentkező csapat közül a legjobb nyolc általános és középiskolás csoport mutathatta meg tudását. Összességében és korcsoportonként is szép eredmények születtek, meglátszik az alapos felkészültség. Az izgalmas feladatokat idő előtt kreatívan, gyorsan megoldották. Többek között építettek nyúlgátat, volt totó, activity, elsősegélycsomagot állítottak össze, betűkből természeti katasztrófa kifejezéseket kellett összerakniuk, különböző sérüléseknél az égési fokozatot állapították meg.

Az égési sérülés fokozatait találgatja az első csapat

A verseny végén nagy izgalommal várták a csapatok az eredményhirdetést. Általános iskolai kategóriában mindhárom csapat a Tapolcai Bárdos Lajos Általános Iskola Kazinczy Ferenc Tagintézményéből került ki. Első helyen végzett a Tűzmadarak csapata, második lett a Tűzgolyók, harmadik helyezett pedig a Tomboló 4es csapat lett. Középiskolások közül elsők lettek a Lánglovagok, a Batsányi Gimnáziumból, második a Sugárcső csapata, a dobogó harmadik fokára pedig a Bajnokok, a Szent-Györgyi Albert Szakközépiskola csapata állhatott.

Az első három helyezett csapat április 16-án Veszprémben, megyei versenyen vehetnek részt, ahonnan már csak egy-egy csapat juthat tovább az országos döntőbe, amely április 27-én lesz, Budapesten.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában