balesetmegelőzés

2020.02.26. 16:00

Rausz István veszprémi rendőrkapitány: „A közutakon zajlik az igazi háború”

Mindegy, hogy milyen felhanggal emlegetik a közlekedési rendőröket idén, a türelmi időszak, az állampolgár „simogatása” megszűnt.

Kovács Erika

20200217 Veszprém Veszprém Városi Balesetmegelőzési Bizottság 2019-es beszámolója Adamovics László rendőr alezredes Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

Így például nem csak rendőrségi autóból mérik a gyorshajtókat, és kiemelten figyelik az ittas sofőröket. Első a biztonság, hogy minél kevesebb baleset történjen, alapvető a mélyponton levő közlekedési morál drasztikus javítása, sorolta idei céljaikat Rausz István ezredes, veszprémi rendőrkapitány.

Mindez a Veszprémi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya és a Veszprémi Baleset- megelőzési Bizottság (VBB) tavalyi évet értékelő ülésén hangzott el a rendőrségen a minap, ahol az idei célokról is beszéltek.

-Nincs tolerancia a gyorshajtásban, és az ittas vezetésben, a türelmi időszak lejárt! Rengeteg a baleset, siralmas a közlekedési morál. Sokan visszaélnek a jó szóval, kikérték maguknak, ha nem látták, honnan mérik őket, derült ki Rausz István, veszprémi rendőrkapitány bevezetőjéből. Úgy fogalmazott, „sokat autózom magam is, így látom, mi történik körülöttünk. A közutakon zajlik az igazi háború.” Kérdésre válaszolva elmondta, az indokolatlanul lassan és bizonytalanul közlekedőket is kiszűrik a forgalomból.

Fotó: Penovác Károly/Napló

 

A rendőrkapitány elismeréssel szólt Pintér József előadásairól, amit továbbra is támogat, úgy mondta, „jó irányba mozdítja el a közlekedőket”. Adamovics László alezredes, a VRK közlekedésrendészeti osztályvezetője, a VBB ügyvezető elnöke közölte, 2018-ról 2019-re 177-ről 171-re csökkent a balesetek száma, de ötről kilencre nőtt a halálos balesetek száma, és ebből öt esetben motorossal történt a tragédia. Emellett 45 helyett 57 súlyos sérüléssel járó baleset történt. Fő cél hogy idén a közlekedők tartsák be a szabályokat. Az alezredes szólt a biztonságot célzó kampányairól, ilyen egyebek mellett a Látni és látszani, a Ki a mester két keréken?, a Közlekedik a család, a Zebrajárat, a Józan húsvét, a Bringázz a nyárba!, és kiemelt érdeklődés kíséri Pintér József baleset-helyszínelő előadásait.

Adamovics László kitért arra is, hogy egyre több motoros közlekedik az utakon, különös tekintettel a 82-es számú főút, Bakonyban levő szakaszára, ahol több biztonsággal kapcsolatos kampányt szerveznek. Kiemelte, együttműködnek a társszervekkel, így például motoros egyesülettel, és egy ismert veszprémi kerékpáros üzlettel. Utóbbival felhívják a szülők figyelmét arra, hogy gyermekeik csak jól felszerelt, minden biztonsági eszközzel ellátott biciklivel közlekedjenek. Az alezredes üdvözölte, hogy csökken a balesetben megsérült gyermekek száma, majd úgy fogalmazott, hogy a baleset megelőzés össztársadalmi feladat.

Fotó: Penovác Károly/Napló

Az idei célok közül aláhúzta, külön súlyt helyeznek a kerékpárosok, motorosok biztonságára, amiről már óvodában beszélnek a gyermekeknek. Kiemelten kezelik a passzív biztonsági eszközök használatát, mint például a biztonsági öv, gyermekülés, biciklis védősisak. Az, hogy ezeket nem használják, számos, súlyos sérüléssel járó balesetet okoznak. Idén kiemelt céljuk, hogy az ittas sofőröket kiszűrjék a forgalomból, 2018-ban 220 ilyen járművezető bukott le ellenőrzéskor, tavaly pedig 330. -A biztonság mind szélesebb körű népszerűsítésében meghatározó szerepe van a sajtónak, mondta.

-Drasztikusan nőtt a járművek száma, szögezte le Pintér József, főtörzszászlós, a VRK Közlekedésrendészeti Osztályának baleset-helyszínelője, a VBB titkára. Rámutatott, nagy érdeklődés mutatkozik itthon és a határon túlról is a biztonsággal kapcsolatos-, illetve a balesetek okairól szóló országos előadásaira. Úgy fogalmazott, sikere vélhetően abban rejlik, hogy a valóságot, az igazságot mutatja be például oktatási intézményekben, cégeknél.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában