Megyei körkép

2020.06.06. 17:15

El lehet kerülni a nyári közlekedési baleseteket, tragédiákat!

Jelentősen megnő a jármű, a gyalogos és a kerékpáros forgalom a nyári idegenforgalmi szezonban, ezért jóval több veszélyes helyzet is kialakulhat az utakon, amiket szabályos és körültekintő közlekedéssel el lehet kerülni, derült ki Nagy Judit, derült ki megyei rendőrségi sajtóreferens tájékoztatójából.

Kovács Erika

Gyakori a rendőri ellenőrzés az utakon, de a baleseteket látva, sok közlekedőt ez sem tart vissza

Fotó: Rendőrség

A rendőrség azt tanácsolja, hogy mindig a közlekedési körülmények szerint válasszuk meg a sebességet, akár autóval, akár motorral közlekedünk. Csak jól belátható helyen, és akkor előzzünk, ha biztosak vagyunk abban, hogy azt be is tudjuk fejezni! Balra kanyarodás előtt győződjünk meg arról, hogy nem kezdte-e meg valaki autónk előzését. A szemből, egyenesen közlekedőknek elsőbbsége van.

Kanyarodásnál használjuk az irányjelzőt, illetve a belső és a külső visszapillantó tükröket. A kereszteződéseket óvatosan, körültekintően közelítsük meg, és ha elsőbbségünk van, győződjünk meg arról, hogy azt mások valóban megadják-e? Ebben nagy segítség lehet, ha a másik sofőrrel felvesszük a szemkontaktust.

Gyakori a rendőri ellenőrzés az utakon, de a baleseteket látva, sok közlekedőt ez sem tart vissza
Fotó: Rendőrség

Senki ne közlekedjen ittasan, mert alkohol hatására tompul a látás, megnő a reakcióidő, és ezzel a sofőr mindenkit, így saját magát, utasait, és másokat is veszélyeztet. Mindig használjuk a biztonsági övet, illetve a gyermekülést, mindez adott esetben enyhítheti a sérülést, és szó szerint életet menthet.

Kerékpárral a kerékpárúton menjünk, illetve a kisebb forgalmú közutakon, és indulás előtt mindig nézzük át a bringát, különös tekintettel a fékre, a kormányra, és viseljünk védőfelszereléseket. A gyalogosoknak kötelező fényvisszaverő mellényt viselni lakott területen kívül éjszaka, vagy ha olyan az idő, amikor rosszul lehet látni. A mellény egyébként mindig és mindenhol életet menthet. A kijelölt gyalogos-átkelőhelyen pedig csak akkor menjünk át, ha meggyőződtünk elsőbbségünkről!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!