bíróság előtt az ügy

2020.06.27. 11:30

Loptak, raboltak és milliókat zsákmányoltak – Veszprém megyében is lecsapott a bűnbanda

Rablás, kifosztás és lopás miatt ítélt el a bíróság hat pécsi bűnözőt. Ketten jogerősen nyolc, illetve hét év fegyházbüntetést kaptak, a többiek börtönbe kerültek.

Mátételki András

Fotó: pixabay.hu

A bírósági tényállás szerint az elkövetők rokoni kapcsolatban álltak egymással, a bűncselekményeket előre megtervezték, a szerepeket egymás között elosztották. Általában hárman-négyen jártak egy-egy helyszínen, mert mindig kellett, aki figyelje a környéket, s telefonon jelezze, ha bárki megzavarná az akciójukat.

A vádlottak 2017 júniusában és júliusában autóztak át többször Pécsről a Dunántúlra, ahol megfordultak Zala és Komárom-Esztergom megyében, de a nyolcból öt bűncselekményt Veszprém megyében követtek el.

A módszerük az volt, hogy amíg a háziak figyelmét elterelték, addig a bűntársaik gondtalanul kutathattak a lakásban.

Így volt ez Csabrendeken is, ahol eladó házat „kerestek”. Egyik társuk ezalatt a szomszédos lakatlan ház felől – a kerítést kidöntve – bejutott a telekre, majd a nyitott bejárati ajtón besurrant. A lakásban 480 ezer forintot talált. Veszprémben ennek az összegnek a többszörösét, 1,8 millió forintot kaparintottak meg egy házból, amelynek az ajtaját befeszítették.

A Zala megyei Lovásziban a házigazda a kert végében kapált, az ajtó itt is nyitva volt. Könnyű dolguk lett volna a fosztogatóknak, csakhogy a szomszédok észrevették őket, ezért viharos gyorsasággal távoztak. Némi zajt csaptak egy mencshelyi házban, ahol a sértett felébredt, ezért menekülésre kényszerült a csapat. Aszófőn betörték a ház kapuját, viszont a bejárati ajtót senki nem zárta be. Ám kutatás közben megérkezett az ingatlan idős tulajdonosa, akit félrelökve futottak ki a közelben parkoló kocsijukhoz. Ez alkalommal sem vittek el értékeket. Két hónapos körútjuk során jártak Egyházasrádócon is, ahol készpénzre és ékszerre tettek szert. A legnagyobb fogásuk Nyergesújfalun volt, itt erőszakot is alkalmaztak – rablást követtek el –, hogy megszerezzék a háziak aranyóráját és kétmillió forintját. Két hónap leforgása alatt közel 4,5 millió forinttal lettek gazdagabbak – később viszont sokévnyi fegyház- és börtönbüntetéssel.

Tavaly a Veszprémi Járásbíróság ítéletét nem fogadták el, ügyük a másodfokú bíróság, a törvényszék elé került, ahol súlyosabb büntetést szabtak ki rájuk. Az elsőrendű, 39 éves vádlott büntetése nyolc év, a 45 éves másodrendűé hét év fegyház. A többiek két év és négy és fél év közötti börtönbüntetést kaptak. Valamennyiüket több évre eltiltották a járművezetéstől. (Érdekesség: az ötödrendű vádlott 71 éves.) Kötelezték őket a károk és a bűnügyi költség megtérítésére. A döntés jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!