Devecser közelében ellenőrizték őket

2020.10.04. 11:00

Elrendelték a három romániai embercsempész letartóztatását

Az Ajkai Járási Ügyészség három román állampolgárságú férfi letartóztatását indítványozta, aki összesen tizenhat, Magyarország területére engedély nélkül belépő, tartózkodási engedéllyel nem rendelkező személyt akart jogellenesen Ausztriába szállítani.

Forrás: rendőrség

A rendelkezésre álló adatok szerint a három, 30 év körüli gyanúsított 2020. szeptember 30-án vette fel gépkocsijába a magukat irakinak valló férfiakat, hogy a magyar-osztrák határon a jogszabályi rendelkezéseket megszegve átvigye őket.

Az egyik, 34 éves elkövető a furgonjába nyolc, két társa pedig külön személyautókba négy-négy migránst vett fel a román határ közelében, majd mindvégig együtt haladva, Ausztria felé indultak.

Fotó: rendőrség

Az Ajkai Rendőrkapitányság járőrei este fél nyolc körül a kisteherautót a 8-as számú főút Veszprém megyei szakaszán (a police.hu információi szerint Devecser közelében) megállították, míg társai a telefonjukra érkező „POLICE” jelzés hatására az általuk szállított férfiakat autóikból kitették, és továbbhajtottak. A körmendi rendőrök azonban Magyarszecsődnél őket is elfogták.

A nyomozó hatóság mindhárom elkövetőt az embercsempészés bűntettének súlyosabban minősülő, két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő esete miatt vonta felelősségre a férfit, minthogy a megalapozott gyanú szerint az államhatár jogellenes átlépéséhez több személynek nyújtottak segítséget.

A Veszprémi Járásbíróság nyomozási bírója a mai napon az ügyészség indítványára a gyanúsítottak letartóztatását egy hónapra elrendelte. Az ügyészség indítványával összhangban megállapította, hogy az elkövetőkkel szemben a legsúlyosabb kényszerintézkedés elrendelése indokolt. A végzéssel szemben a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be, így az nem végleges – írja közleményében a Veszprém Megyei Főügyészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!