Nagy port kavart az ügy Veszprémben

2020.10.09. 11:00

Hatmillió forintot csaltak el a „takarítók”

Korábban nagy port vert fel a megyeszékhelyen az Intézményi Szolgáltató Szervezetnél történt úgynevezett bemutató takarítások ügye. Ketten jogerősen felfüggesztett börtön-, valamint pénzbüntetést kaptak. A kár meghaladta a hatmillió forintot. A polgármester tett feljelentést az ügyben.

Mátételki András

A Veszprémi Törvényszéken született meg a jogerős döntés. Megállapították, hogy Gy. József (56) 2013-tól vezette az Intézményi Szolgáltató Szervezetet (ISZSZ), amely a közintézmények takarításáért volt felelős. Az elsőrendű vádlott az év végén vette fel a kapcsolatot takarítógép beszerzése kapcsán A. Mihálynéval (67), aki egy fővárosi kft.-t vezetett. A következő év tavaszán Gy. József ismét felkereste a takarítócéget azzal, hogy adjon tanácsot környezetbarát takarítási technológia intézményi bevezetéséhez. Ehhez olyan ajánlatot kapott, ami nem tartalmazta, hogy mekkora lesz az elvégzendő munka díja. Az intézményvezető megrendelése ellentétes volt az önkormányzati cég kötelezettségvállalási belső szabályzatával, a megrendelés pénzügyi ellenjegyzés nélkül történt, amivel kizárták az ellenőrzés lehetőségét. A bíróság úgy látta, a szakvéleményben nem voltak pontos információk, a témát nem teljesen ölelték fel, egyes kérdésekre nem volt válasz.

Az A. Mihályné-féle dokumentum nem tartalmazta a környezetbarát takarítási szolgáltatás feltételrendszerét, továbbá a bevezetéshez szükséges szakmai javaslatokat sem. Összességében a megrendelőnek értéktelen volt ez a szakvélemény – állapította meg a bíróság. Ennek ellenére a fővárosi cég vezetője 2,9 millió forintról állított ki számlát, a pénzt pedig átutalták a kft.-jének.

Ezek után bemutató takarítások elvégzésére kapott megbízást a vállalkozás 2014 őszén. A bíróság szerint a két vádlott úgy kötött szerződést a munkára, hogy sem a szolgáltatás nyújtása, sem annak igénybevétele nem állt szándékukban. A valótlan tartalmú számlák összesen 3,2 millió forintra rúgtak, amelyeket Gy. József befogadott, majd logisztikai helyettese, M. Nándor (48) úgy állította ki a teljesítésigazolásokat, hogy tudta: nem történt munkavégzés. Ezt az összeget is átutalták.

Az első fokon eljáró Veszprémi Járásbíróság az 56 éves Gy. Józsefet három év próbaidőre felfüggesztett másfél év börtönre, míg a 67 esztendős A. Mihálynét két évre felfüggesztett egy év és két hónap börtönre ítélte. Mindkettőjüket 300 ezer forint pénzbüntetéssel sújtották. Az igazgatóhelyettesre 150 ezer forint pénzbüntetést szabtak ki – esetében a döntés már első fokon jogerős lett. Mindemellett a járásbíróság 6,2 millió forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el a budapesti céggel szemben. Az első- és a másodrendű vádlottat előzetes mentesítésben részesítették, így nem számítottak büntetett előéletűnek.

Az első fokú ítélettel szemben a Veszprémi Törvényszék nem adott előzetes mentességet a két vádlottnak, továbbá pontosította a bűncselekményeik jogi minősítését: Gy. József a hűtlen kezelés bűntettét, folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétségét és folytatólagosan elkövetett gazdasági csalás bűntettét követte el.

A. Mihályné bűnsegédként követte el a hűtlen kezelés bűntettét, valamint folytatólagosan a gazdasági csalást. A vádlottak a gazdasági csalást társtettesként valósították meg. A 48 éves M. Nándor igazgatóhelyettest bűnsegédként folytatólagosan elkövetett gazdasági csalás bűntettében, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétségében mondták ki bűnösnek már első fokon.

A törvényszék döntése jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!