bíróság

2020.11.23. 07:00

A Veszprémi Törvényszéken felkészültek a gyorsított perekre

A bűncselekménnyel okozott kár, illetve sérelemdíj megtérítése iránt indított gyorsított perről szóló törvény idén nyáron lépett hatályba – tájékoztatta a Naplót a Veszprémi Törvényszék sajtóosztálya. Hozzátették, a jogalkotó a törvénnyel eljárásjogi könnyítést biztosít azon bűncselekmények sértettjeinek, akiknek ügyében a büntetőbíróság jogerősen megállapította a bűncselekmény elkövetését, de az eljárás keretében vagy más polgári perben nem bírálták el a sértett kártérítési vagy sérelemdíj iránti igényét.

Marton Attila

Fotó: pixabay.hu

A Veszprémi Törvényszékre 2020. november elején érkezett az első ilyen keresetlevél.

A Veszprémi Törvényszékre érkezett első ilyen keresetlevélben egy, a Pápai Járásbíróság által jogerősen megállapított csalás áldozata kérte a bűncselekménnyel okozott kárának, több mint kétmillió forintnak a megtérítését. Az eljárásra irányadó szabályok szerint a bíróság ilyen gyorsított perekben soron kívül jár el: az érintett ügyben egy napon belül megtörtént az első bírói intézkedés, amelyben a bíróság minden hiányosságra kiterjedő részletes hiánypótlási felhívást bocsátott ki.

Kérdésünkre a törvényszék közölte, tapasztalataik alapján leggyakrabban a vagyon elleni bűncselekmények – például lopás, rablás, csalás, sikkasztás, rongálás – sértettjei érvényesítenek kártérítési igényt polgári perben, ha a büntetőeljárásban nem ítélték meg a kártérítést számukra. Ezen kívül sérelemdíj iránti igénnyel gyakran a személyi sérüléssel vagy halálos kimenettel járó bűncselekmény áldozatai, családtagjai lépnek fel.

A gyorsított perben a bíróság akár tárgyaláson kívül is eljárhat, míg tárgyalást elsősorban internetes videókonferencián keresztül tartanak. A Veszprémi Törvényszék felkészült a gyorsított perek várhatóan bekövetkező nagyobb számú megjelenésére, ugyanis mind a személyi, mind pedig a technikai feltételek adottak a perek szakszerű és gyors intézéséhez – közölte lapunkkal a sajtóosztály. Hozzátették, a gyorsított perek eljárási kérdéseiről a jogi képviselő nélkül eljáró felek felvilágosítást kérhetnek a járásbíróságok ügyfélsegítő és támogató napjain.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!