fontos a megelőzés

2020.11.20. 16:00

Életet mentett a szén-monoxid-érzékelő Veszprémben és Badacsonytomajon is

Szerencsére sem Badacsonytomajon, sem Veszprémben nem történt szén-monoxid mérgezés csütörtökön, mert jól működött az érzékelő berendezés – közölte Csondor Henrietta megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Kovács Erika

Fotó: Szőke Péter/BM OKF

Idén eddig az országban több mint 700 alkalommal kérték a tűzoltók segítségét szén-monoxid miatt. Tegnap Veszprém megyében is kétszer jelzett a lakásba felszerelt érzékelő. Badacsonytomajon, a Kisőrsi úton egy családi ház nappalijába felszerelt szén-monoxid-érzékelő jelezte a gázt. A badacsonytomaji hivatásos tűzoltók méréseket végeztek, és kimutatták a szén-monoxidot a levegőben. Átszellőztették a házat, majd bekapcsolták a gázkazánt. A koncentráció újra emelkedni kezdett, ezért felhívták a tulajdonos figyelmét a karbantartásra, aki a rendszer felülvizsgálatáig máshogyan fűti otthonát. A tűzoltók csak az újabb szellőztetés után hagyták el a helyszínt.

Veszprémben egy Török Ignác utcai lakásban is jelzett a szén-monoxid-érzékelő. A helyi hivatásos egység becsukott ablakoknál kimutatta a gázt a levegőben, ezért a gázkazán használatát a felülvizsgálatig megtiltotta. A lakók nem panaszkodtak rosszullétre, a ház fűtését ők is meg tudták oldani máshogyan.

A katasztrófavédelem a megelőzésről elmondta, ellenőriztessük át évente egyszer szakemberrel a fűtőeszközünket, illetve hívjuk ki a kéményseprőket, akik ingyenesen dolgoznak. Nem elég néha kiszellőztetni, a nyílászárókba résszellőzőt is kell szereltetni. Mindemellett szerezzünk be egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt. A mérgező gáz akkor keletkezik, ha a működő nyílt égésterű vízmelegítő vagy fűtőeszköz közelében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Ilyenkor mérgező szén-monoxid fejlődik, amely akár egy percen belül ölhet. A katasztrófavédelemhez évről évre több hívás érkezik amiatt, hogy jelzett a szén-monoxid-érzékelő, ami azt mutatja, már sokan vásároltak ilyet. Arra figyeljünk, hogy érzékelőt csak megbízható forrásból, műszaki cikkeket forgalmazó üzletben vásároljunk, magyar nyelvű használati utasítással együtt.

Az ajánlott készülékekről a katasztrófavédelem honlapján lehet olvasni. – Néhány ezer forint életet menthet! – vélekedtek a szakemberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!