bíróság

2021.01.11. 16:00

Erőszakos események sora következett a lakáscsere után

Csoportosan elkövetett önbíráskodás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat az Ajkai Járási Ügyészség egy csere útján értékesített ajkai ingatlan eladóival és rokonaikkal szemben, akik utóbb, hogy visszaköltözhessenek, fenyegetéssel és erőszakkal kényszerítették vevőiket annak elhagyására.

Fotó: pixabay.hu

A vádirat szerint az ügy két vádlottja, egy 55 éves nő és egy 59 éves férfi 2018 tavaszán az ajkai, végrehajtási joggal terhelt házukat a sértett házaspár tulajdonát képező, Somló környéki falvakban lévő két másik ingatlanra cserélte, melyek közül az egyikbe beköltöztek, a sértettek pedig az ajkai házat vették birtokba. A cserét követően a két vádlott a lakcímbejelentő lapon a sértettek aláírását kérte az ingatlanukba történő bejelentkezéshez, melyet azonban a nő és a férfi megtagadott, miután csak a csereszerződés aláírása után tudták meg, hogy új házukat végrehajtási jog terheli.

Ezek után a két vádlott és a sértettek között elmérgesedett a helyzet, amely a sértettek rendszeres fenyegetéséhez vezetett. A nő és a férfi hetente többször megkereste a házaspárt, és az utcán kiabálva követelte a lakcímbejelentő aláírását, majd később a sértettek megölésével, a ház rájuk gyújtásával fenyegetődzve, már azt követelték, hogy vállalják át a végrehajtási joggal érintett tartozásukat, mivel ők is jelentős összeget költöttek az ingatlanuk felújítására. A sértettek a követeléseknek nem tettek eleget, illetve azt a csereszerződés módosításához vagy érvénytelenítéséhez kötötték. Az 55 éves nő 2019 februárjában még a rendőrségen is bejelentést tett, hogy a sértettek illetéktelenül laknak az ingatlanban, majd a rendőri igazoltatás során sem hagyott fel a fenyegetődzéssel. Néhány héttel később pedig az utcán fenyegette meg az egyik sértettet, hogy teherautóval belökik a kapujukat és visszaköltöznek a házba.

A két elkövető végül 2019. június elején egy, a bútoraikat és személyes tárgyaikat szállító autóval, valamint négy családtagjukkal együtt, akik az ügynek szintén vádlottjai, meg is jelent az ajkai háznál, hogy oda visszaköltözzenek. A költözés azonban erőszakba torkollott, miután az otthon tartózkodó nő nem engedte be őket. Az egyik vádlott a ház kapujáról leverte a lakatot, majd négy elkövető erőszakkal a lakásba is bement, ahol a sértett karjait ketten megragadták, egy harmadik elkövető pedig a falhoz nyomva megöléssel fenyegette az asszonyt. A vádlottak cselekményükkel csak a kiérkező rendőrök felszólítására hagytak fel, s távoztak a házból.

A vádlottak fenyegető és erőszakos magatartása miatt a sértettek végül 2019 novemberében elhagyták az ajkai ingatlant.

Az ügyészség vádiratában az 55 éves nővel és az 59 éves férfival szemben végrehajtandó, míg három családtagjukkal szemben felfüggesztett börtönbüntetés, egy elkövetővel szemben pedig elzárás büntetés kiszabására tett indítványt az Ajkai Járásbíróságnak.

Veszprémi Járási Ügyészség

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!