bíróság

2021.01.07. 11:00

Hibázott a Tótvázsony közelében lezuhant repülőgép pilótája?

Nem az előírásoknak megfelelően vezette a vádlott azt a repülőgépet, amely lezuhant és kiégett.

Mátételki András

Egy Pipistrel Virus SW típusú ultrakönnyű repülőgéppel szállt fel utasával az 58 éves vádlott 2019. augusztus 18-án délelőtt a tótvázsony-kövesgyűrpusztai repülőtérről. A bíróság megállapította, hogy a pilóta a manőver biztonságos végrehajtásához szükségesnél jóval alacsonyabban, 40-50 méter magasságban úgynevezett áthúzást hajtott végre, majd 60 fokos szögben balra fordult. A szél ereje és iránya miatt már nem tudott felemelkedni a gépével, amely így hirtelen süllyedni kezdett. Az irányíthatatlanná vált repülőgép orral a földbe csapódott, motorja kigyulladt, majd teljesen kiégett. A vádlott és horvát utasa még időben elhagyta a gépet, egyikük sem sérült meg.

A bíróság szakértői véleményre hivatkozva kimondta, hogy a vádlott nem kellő magasságban hajtotta végre a manővert: a biztonságos repüléshez legalább 200 méteres magasság kellett volna.

A pilóta azzal védekezett a tárgyaláson, hogy a balesetet a légköri viszonyok okozták: érzékelte a szelet, melyet próbált kikerülni, de már nem lehetett. Hozzátette: manővere a hatóság által engedélyezett esetek egyike volt, amit 150 méternél alacsonyabb magasságban is el lehetett végezni.

A Veszprémi Járásbíróság légi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt a Veszprémhez közeli településen élő férfit egy évre próbára bocsátotta, s kötelezték a bűnügyi költség megfizetésére. A pilóta felmentésért fellebbezett, így az ügy a törvényszék elé kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!