ónos eső, havazás, széllökések

2021.02.10. 16:00

Visszatérhet az igazi tél – íme néhány jó tanács a biztonságért

Visszatérhet a téli időjárás a hét közepétől az előrejelzés szerint. A katasztrófavédelem hasznos tanácsokat adott arra, hogyan kerülhetjük el a kellemetlenségeket, baleseteket lakóhelyünkön, közlekedéskor, utazás közben. A közutas társaság felkészülten várja a téli körülményeket.

Kovács Erika

Munka közben a közútkezelő társaság egyik munkagépe a 8-as számú főúton a közelmúltban

Fotó: Kovács Erika/Napló

A várható erős széllökések miatt azt tanácsolta a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, hogy gyűjtsünk össze, vigyünk be házunk, illetve ingatlanunk környékéről minden olyan tárgyat, eszközt, amiket felkaphat az erős szél, mert ezek akár súlyos sérüléseket is okozhatnak. Főleg gyalogosan közlekedjünk távolabb a fáktól, épületektől, hogy a letört ágak, cserepek, üvegszilánkok ne okozzanak sérülést. Parkoljunk távolabb a fáktól. Ha látunk az udvarban elszáradt, megdőlt fát, gondoskodjunk az eltávolításáról.

Autózáskor indulás előtt ellenőrizzük a jármű műszaki állapotát, felszereltségét. Lehet számítani csúszós, jeges utakra, hótorlaszokra, elzárt szakaszokra, kedvezőtlen látási körülményekre, adódhat, hogy hirtelen meg kell állni, ezért autózzunk lassabban, nagyobb követési távolsággal. Tegyünk az autóba takarót, jégkaparót, jégoldót, elsősegélycsomagot, elemlámpát, indítókábelt. Teletöltött tankkal és szélvédőmosó-tartállyal, feltöltött mobiltelefonnal induljunk el, hogy adott esetben tudjunk segítséget kérni a 112-es segélyhívóval.

Számítsunk hosszabb mentidőre, így induljunk el időben, tájékozódjunk az időjárásról, útviszonyokról. Aktuális időjárási riasztásokat, útviszonyokat jelez az ingyenes katasztrófavédelmi alkalmazás, a VÉSZ.

Munka közben a közútkezelő társaság egyik munkagépe a 8-as számú főúton a közelmúltban Fotó: Kovács Erika/Napló

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közölte, továbbra is mindent megtesznek a biztonságos közlekedésért. A téli üzemeltetésben dolgozó 3300 szakemberük a következő napokban is 12 órás váltott műszakokban, 0-24 órás szolgálatot lát el a 32 ezer kilométeres közúthálózaton.

Az előrejelzések szerint először ónos eső, majd havazás, erős szél várható, kialakulhat hófúvás, és minderre számítani lehet Veszprém megyében is. A sok eső után felázott a talaj, és az erős szélben fák dőlhetnek ki, letörhetnek az ágak, amelyek az úttestre kerülve akadályozhatják a közlekedést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!