Ausztriába vitték volna utasaikat

2021.03.12. 16:00

Belarusz embercsempészek kerültek bíróság elé Veszprémben

Bíróság elé állított két belarusz állampolgárt a Veszprémi Járási Ügyészség, akiket vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt vontak gyanúsítottként felelősségre.

bíró ill

A 22, illetve 23 éves férfiak 2021. február 11-én reggel a magyar-szerb határ közelében vettek fel személygépkocsijukba négy, magát afgán állampolgárnak valló személyt, akik korábban Magyarország határát a jogszabályi rendelkezések megszegésével, illegálisan lépték át – írja közleményében a Veszprém Megyei Főügyészség. Az afgán állampolgárok közül ketten az autó csomagterében, ketten a hátsó ülések előtti padlólemezen ültek, s még kabátot is terítettek rájuk, nehogy útközben észrevegye őket valaki.

A két gyanúsított Ausztriába vitte volna az illegális határátlépőket, miután személyenként 100-150 eurót ígért nekik a szállítást szervező ismeretlen személy, aki telefonon irányította őket az utazás során.

A gyanúsítottak gépkocsiját február 11-én éjfél előtt a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai igazoltatták Bánd mellett, melynek során a személygépkocsiban utazó afgán állampolgárokat megtalálták és kiszállították a járműből, a gyanúsítottakat pedig őrizetbe vették, majd a Veszprémi Járásbíróság az ügyészség indítványára elrendelte letartóztatásukat.

A nyomozás befejezését követően a Veszprémi Járási Ügyészség a két elkövetőt gyorsított eljárásban 2021. március 11-én a Veszprémi Járásbíróság elé állította.

A bíróság az eljárás résztvevőinek tárgyalási jelenlétét telekommunikációs eszköz alkalmazásával biztosította, amelyen az egyik vádlottat 2 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte és 2 évre kiutasította Magyarország területéről, míg társával szemben 2 év börtönbüntetést szabott ki, melynek végrehajtását 2 évre felfüggesztette, és a vádlottat szintén 2 évre utasította ki Magyarországról. Az ügyész a kiutasítás tartamának felemelése végett mindkét vádlott terhére fellebbezést jelentett be az ítélet ellen.

Kapcsolódó írásunk:

https://www.veol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/embercsempeszeket-fogtak-bandnal-a-rendorok-4404643/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!