Márkónál elfogott embercsempészt állított bíróság elé az ügyészség

A Veszprémi Járási Ügyészség vagyoni haszonszerzés végett, több embernek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt bíróság elé állított egy szír állampolgárt.

Ügyészség

Fotó: pixabay.hu

A 25 éves szír férfi, akit korábban Németországban menekültként ismertek el, 2021. január 28-áról 29-ére virradó éjszaka a magyar-szerb határ magyar oldalán két iraki és hat szír állampolgárt vett fel egy bolgár rendszámú, lopottként nyilvántartott személygépkocsiba azért, hogy őket illegálisan Ausztriába vigye. A nyolc utas pár órával a beszállást megelőzően Szerbia felől érvényes okmányok nélkül, más embercsempészek segítségével lépte át a határt. A csempészés díja 4000-4500 euró volt, amelyet a Nyugat-Európába eljutni vágyók Törökországban helyeztek letétbe azzal, hogy az összeg a sikeres Ausztriába érkezésük esetén vehető fel. A férfi és utasai a 8-as számú főútvonalon haladtak Ausztria felé, amikor január 29-én hajnalban Márkónál a rendőrök feltartóztatták őket. Az igazoltatás során az autó utasait előállították, míg a sofőrt a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai őrizetbe vették és gyanúsítottként hallgatták ki.

Az ügyészség a letartóztatásban lévő férfit gyorsított eljárásban állította bíróság elé és vele szemben szabadságvesztés büntetés kiszabását valamint Magyarország területéről történő kiutasítását indítványozta a Veszprémi Járásbíróságnak.

Az online megtartott tárgyaláson a bíróság a váddal egyezően mondta ki bűnösnek a vádlottat, akit 3 év börtönbüntetésre ítélt és 5 évre kiutasított Magyarország területéről. Az ítélet nem jogerős, mivel ellene az ügyész hosszabb tartamú kiutasítás végett, míg a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett. A bíróság erre figyelemmel ügyészi indítványra döntött arról, hogy a férfi a másodfokú döntés meghozataláig letartóztatásban marad, mely ellen a vádlott és védője szintén fellebbezést jelentett be.

Az ügyről itt írtunk korábban:

https://www.veol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/embercsempeszt-fogtak-marko-kozeleben-4373566/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!