hasznos tanácsok

2021.03.22. 16:00

Meg lehet előzni a kéménytüzeket!

A tartós hideg miatt elnyúló fűtési szezon miatt újabb és újabb, a kéménnyel összefüggő káresethez riasztják a tűzoltókat, tudtuk meg a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól.

Kovács Erika

Akár a ház is kiéghet kéménytűz miatt

Forrás: katasztrófavédelem

Tanácsolták, a megelőzés érdekében rendszeresen ellenőriztessük szakemberekkel a tüzelőberendezést és a kéményt.

Mint elmondták, továbbra is jellemzőek sajnos a kéménnyel kapcsolatos problémák, így nemrég más hasonló esetek mellett például Kertára, Hegymagasra és Ugodra riasztották a tűzoltókat, mert izzott a családi házak kéményeiben lerakódott korom.

A katasztrófavédelem már többször elmondta, ne égessünk háztartási hulladékot otthoni fűtőberendezésben, mert nemcsak veszélyes, hanem rendkívüli mértékben szennyezi a levegőt is. Másfelől a tökéletlen égéssel keletkező korom a kémény belső falára lerakódva leszűkíti a kémény keresztmetszetét, és ahogy a káresetek mutatják, gyakran izzani kezd a korom, amiből könnyen tűz is lehet.

A kémény meghibásodása, illetve a tűz lakhatatlanná is teheti a házat, nem beszélve arról, hogy a helyreállítás komoly költséggel járhat.

Akár a ház is kiéghet kéménytűz miatt Fotó: katasztrófavédelem

Az említett problémák megelőzése érdekében rendszeresen végeztessük el a fűtőeszköz, így például a cserépkályha, a gáz vagy vegyes tüzelésű kazán ellenőriztetését, karbantartását. Ezt még nyáron érdemes megtenni, mert közvetlenül a fűtési szezon előtt már annyian jelzik igényüket, hogy sokszor várakozni kell az átvizsgálásra. Ehhez a munkához hívjunk ismert, leinformálható gáz- és fűtésszerelő szakembert.

A kémény tisztítása miatt pedig legalább évente hívjunk kéményseprőt, akiket el lehet érni a katasztrófavédelem oldalán vagy a 1818-as telefonszámon.

A katasztrófavédelem azt is tanácsolta, kéménytűznél, amennyiben biztonságunk és lehetőségeink megengedik, azonnal szüntessük meg a tüzelőberendezésben a huzatszabályozó retesz zárásával az égés levegő-utánpótlását, és haladéktalanul hívjuk a 112-es segélyhívó telefonszámot!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!