ne nyissa meg!

2021.03.24. 19:59

SMS-t kapott róla, pedig nem vár csomagot? Ne legyen áldozat!

Csalókra figyelmeztet a rendőrség: kiberbűnözők próbálják megszerezni személyes adatainkat.

police.hu

Az eddig beszerzett információk alapján a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Kiberbűnözés Elleni Főosztálya nyomozást rendelt el információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt – tájékoztat honlapján a rendőrség.

A nyomozás során a KR NNI az érintett telefonokra érkezett üzenetek vizsgálata alapján megállapította, hogy azok a felhasználók, akik az SMS-ben található linket megnyitották, és az ott található alkalmazást letöltve telepítették eszközükre, továbbküldték az eredeti üzenetet – esetenként több száz – másik hívószám előfizetőjének is. A feladó hívószám előfizetője szándékán kívül küldi ki a kéretlen üzeneteket, melyek tartalmuk szerint, illetve a letöltendő alkalmazás alapján megegyeznek.

Amennyiben Ön is letöltötte az SMS-ben található linken elérhető alkalmazást, állítsa vissza telefonját a gyári beállításokra, melyet eszköztípustól függően a rendszer beállításai között tehet meg! Amennyiben a rendszer-visszaállítást nem tudja végrehajtani, úgy telepítsen vírusírtót telefonjára, vagy kérje szakértő segítségét! Legyen figyelemmel arra, hogy ezzel minden adatot töröl a telefonról, így a visszaállítás előtt gondoskodjon adatainak biztonsági mentéséről!

Ha a telefonjára az alábbi ismeretlen csomagkézbesítésről származó emlékeztető üzenet érkezik, ne nyissa meg az abban található linket!

A linkre kattintva a FedEx csomagküldő-szolgálat arculati elemeivel ellátott weboldal jelenik meg, ahol egy alkalmazás letöltésére nyílik lehetősége. Ne töltse le az alkalmazást, mert az kártékony kódot tartalmaz, mellyel az elkövetők hozzáférhetnek az eszközén tárolt adataihoz, arról hívásokat vagy szöveges üzenetek küldését kezdeményezhetik!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!