Rendőrségi ellenőrzések a gyalogosok védelmében

A gyalogosokra figyelemmel Zebra terv néven baleset-megelőzési ellenőrzést hirdetett meg az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Baleset-megelőzési Bizottsága a május 11–13-a közötti időszakra, közölte az ORFK kommunikációs szolgálata.

Kovács Erika

Meghalt egy 68 éves, monostorapáti lakos, akit elütött a vele azonos irányban haladó személyautó 2019 decemberében Veszprémben, a Pápai úton Fotó: archív/Kovács Erika

Az ellenőrzésen a rendőrök kiemelt figyelmet szentelnek a gyalogosoknak és az autók vezetőinek, ehhez testkamerát és civil járműveket is alkalmaznak.

Évente átlagosan 2500 gyalogost ütnek el útjainkon, közülük százötvenen meghalnak, az összesből mintegy 1000 gyalogost a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen ér baleset. A zebrákon történt balesetek 2,5 százaléka halálos. A gyalogosok okozta baleseteknél vezető helyen áll az óvatlan, hirtelen lelépés az úttestre. A második leggyakoribb ok a tilos jelzésen és a tiltott helyen való áthaladás.

Az autóvezetők felelőssége, hogy lassan és figyelmesen közelítsék meg az olyan helyeket, ahol gyalogosokra lehet számítani, legyen szó zebráról, busz- vagy villamosmegállóról.

Sajnos Veszprém megyében is történnek halálos balesetek. Erről írtunk 2019 december 2-án is, amikor meghalt egy 68 éves, monostorapáti nő, akit elütött a vele azonos irányban haladó személyautó Veszprémben, a Pápai úton. Azt is megírtuk, az asszony sötét ruhában ment a kivilágítatlan út szélén.

Meghalt egy 68 éves, monostorapáti lakos, akit elütött a vele azonos irányban haladó személyautó 2019 decemberében Veszprémben, a Pápai úton
Fotó: archív/Kovács Erika

Azóta megépült a gyalogosközlekedésre alkalmas út az említett helyszínen, ahol a közelben több cég, vállalkozás működik, és az úton sok dolgozó közlekedett sötétben is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!