Az apa hivatását választotta a fia, most ő őrzi Csopak biztonságát

Jánka István zászlós a rendőri hivatással már egészen kicsi gyermekként kapcsolatba került, hiszen édesapja Csopakon volt körzeti megbízott 1979-től nyugdíjba vonulásáig, 1998-ig.

Szendi Péter

Jánka István körzeti megbízott Fotó: Szendi Péter/Napló

– Ahogy teltek az évek, úgy tudtam meg egyre többet a rendőri munkáról, főként arról a tevékenységről, amit édesapám végzett. Nagyon tetszett, hogy a település lakosságával napi kapcsolatban volt, az embereket jól ismerte, így a helyi gondokról is első kézből szerzett tudomást. Később megtudtam tőle, hogy a községben történt bűncselekmények nyomozásában is részt vett, továbbá feladata volt a közrend fenntartása, a közlekedésbiztonság javítása, a közlekedési balesetek és bűncselekmények megelőzése. Ezek mellett kapcsolatot tartott az intézmények vezetőivel, a település önkormányzati képviselőivel és a polgármesterrel is – kezdi a beszélgetést Jánka István, aki 2002. július 1-jén kezdett el dolgozni a Balatonfüredi Rendőrkapitányságon mint járőr.

Az első napjai élénken megmaradtak az emlékeiben, mert azonnal az idegenforgalmi szezon közepébe csöppent. Rengeteg ember volt a városban, a szórakozóhelyek és a strandok zsúfolásig megteltek. Az akkori munkatársai­nak és parancsnokainak sokat köszönhet, rengeteget tanult tőlük. Mint mondja, először furcsa volt egyenruhában szolgálatot ellátni ott, ahol néhány éve mint szórakozó fiatal járt, de megszokta az új helyzetet.

Jánka István körzeti megbízott
Fotó: Szendi Péter/Napló

2006. szeptember 1-jétől látja el Csopakon a körzeti megbízotti feladatokat. Azért lett rendőr, hogy Csopakon legyen körzeti megbízott, és aktívan tegyen annak a településnek a nyugalmáért és biztonságáért, ahol felnőtt. Fontos számára, hogy a helyiek a közbiztonsági gondjaikkal, kérdéseikkel hozzá forduljanak, és segítséget, iránymutatást adjanak a megoldáshoz. Csopakon, a balatoni településekhez hasonlóan jelentős a turistaforgalom, bűn­ügyi szempontból közepesen érintett. A bűncselekmények száma közel azonosan alakult az utóbbi években.

Jánka István nős, feleségével három gyermeket nevelnek. A család elfogadta a hivatását, és a parancsnokai is megértők a felmerülő váratlan helyzetek megoldásában. Ez megkönnyíti a munka és család közötti egyensúly megtartását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!