Kutyáikkal együtt sodródtak el a SUP-deszkások a Balatonon, a vízi rendőrök mentették ki őket

Nyolc esetben tizenkilenc embernek, és három kutyának segítettek partra jutni a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai a minap, közölte Orbán Zoltán őrnagy, a Somogy megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Kovács Erika

Fotó: PESTHY MARTON

A rendőrségi sajtós azt mondta, többen kerültek olyan helyzetbe, amiből a vízirendőrök segítsége nélkül nem tudtak volna biztonságosan kijutni. Elsodródott SUP-deszkásokat, egy úszót, és egy a viharban irányíthatatlanná vált vitorlás utasait segítettek ki a vízi rendőrök. Vasárnap késő este, 21 óra körül Tihany-Sajkod előtt az erős szélben és hullámzásban három SUP-os sodródott el kutyáikkal együtt, a vízirendőrök mindannyiukat átemelték a szolgálati hajóba, majd biztonságban a partra vitték őket. A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság tanácsolta, aki nem tud úszni, az ne menjen be a természetes vizekbe, inkább a parti sávban maradjon. Gyengén úszók csak a sekély vízben fürödjenek.

Senki ne távolodjon el a parttól olyan eszközökkel, melyeket nem ismernek. Kerüljük a vízi biciklikről, egyéb fürdőeszközökről történő hirtelen vízbeugrást, hiszen nem biztos, hogy tisztában vagyunk a vízmélységgel, valamint a vízhőmérséklet is hirtelen sokkhatással van a szervezetre. Ha valaki nem biztos az úszásában és vízi járművel vízre megy, viseljenek mentőmellényt. Lehetőleg ne tartózkodjunk a nyílt vízen extrém melegben, a 11 és 16 óra között. Lehetőleg senki ne fogyasszon alkoholt, mert a szeszes italtól befolyásolt vagy bódult állapotban a fürdőzés életveszélyes! Ne ússzunk egyedül a parttól távol, és oda fürdőeszközzel se menjünk. Aki nem tud úszni, mély vízben ne használjon felfújható fürdőeszközt.

Ha valaki elalszik a part mellett a gumimatracon, akkor is kisodródhat a mély vízbe. Vízen vagy a vízben különösen fontos betartani a viharjelzési szabályokat, figyelni egymásra, társainkra, gyermekeinkre, hiszen egy veszélyhelyzet nagyon gyorsan kialakulhat. Elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként 45-öt villan, ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni.

Másodfokú viharjelzésnél a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, valamint szintén nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni, a vitorláshajók kivételével. A viharjelzés figyelembe vételével, jó helyzetértékeléssel és az alapvető biztonsági intézkedések betartásával legtöbbször megelőzhetők a veszélyhelyzetek. A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság tanácsolta, ha valaki a Balatonon bajba kerül vagy bajba jutott embert lát, tegyen bejelentést az ingyenes 1817-es segélyhívó telefonszámon!

(A nyitóképünk illusztráció)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!