Nem készültek gyermekeket rabolni Veszprémben

A veszprémi nyomozók azonosították a hírekben szereplő járművet, annak vezetőjét, utasait, és tisztázták az ügyet – olvasható a Veszprémi Megyei Rendőr-főkapitányság közleményében.

Forrás: pixabay.com

Mint írják, egy veszprémi internetes honlapon Mit akartak a símaszkos, kapucnis férfiak a veszprémi gyerekektől? címmel megjelent cikkben foglaltakra figyelemmel a Veszprémi Rendőrkapitányság zaklatás vétségének gyanúja miatt 2021. október 11-én nyomozást rendelt el ismeretlen tettesek ellen. A sajtóhír lényege szerint előző nap délután Veszprémben, a Kopácsi utcában egy külföldi rendszámú, nagyméretű fekete autó állt meg két 14 éves diák mellett, amelyből az egyik utas ki akart szállni, azonban hátulról felbukkant egy másik jármű, és a símaszkot, illetve kapucnit viselő férfiak sietősen továbbhajtottak. A cikkben foglaltak ismeretlen, bűnös szándékot sejtettek a gépkocsiban utazók részéről, melynek célpontjai a gyerekek lehettek. A városszerte elterjedt információkat a lakosság egy része emberrablási kísérletként értelmezte.

A széleskörű adatgyűjtés eredményeként a Veszprémi Rendőrkapitányság azonosította a gyermekek által megfigyelt autót és az azzal közlekedő személyeket, akiket a nyomozóhatóság tanúként kihallgatott. A vallomásokból kiderült, hogy az autóban utazók között folyó élcelődés miatt akart az egyikük a gépkocsiból kiszállni, de erről őt a sofőr lebeszélte a hátulról érkező járműre figyelemmel. Az autó megállása és a gyermekek jelenléte között nem volt összefüggés. A gépjárműben lévők ugyan fejre húzott kapucniban utaztak, de símaszkot nem viseltek.

A vélelmezetteken és a ténylegesen megállapítottakon kívül elviekben számos más magyarázata is lehetett volna az észlelt eseményeknek. Ebből csak egyetlenegy – a cikkben is megjelent – értelmezés utalt bűncselekményre.

A rendőrség minden ilyen jellegű bejelentést kiemelten kezel és a megfelelő eljárás keretében kivizsgálja azt. Éppen ezért fontos, hogy a megosztani szándékozott információk címzettje elsőként az illetékes nyomozóhatóság legyen és a bejelentés a tényeken, ne pedig az azok alapján továbbgondolt vélelmeken alapuljon. Az információk megfelelő szűrésével és körültekintő kezelésével megelőzhető a riadalomkeltés, ami sem a folyamatban lévő vizsgálatnak, sem pedig az üggyel érintett közösségnek nem érdeke.

Kapcsolódó írásunk:

https://www.veol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/mit-akartak-a-simaszkos-kapucnis-ferfiak-a-veszpremi-gyerekektol-5093681/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!