Megelőzhetők a balesetek

2021.11.24. 07:00

A pápai kapitányság idén is csatlakozott a Látni és látszani akcióhoz

Az Országos Rend­őr-főkapitányság Országos Baleset-megelőzési Bizottsága 2012 óta minden évben meghirdeti a Látni és látszani elnevezésű baleset-megelőző kampányt.

Polgár Bettina

Az akcióhoz csatlakozott szervizekben december 10-ig lehet ellenőriztetni a járművek láthatóságért felelős alkatrészeit és a szélvédőt

Fotó: Polgár Bettina/Napló

Ennek keretében idén október 25. és december 10. között az akcióhoz csatlakozott szervizekben a személy- és haszongépjárművek, illetve a motorkerékpárok vezetői ellenőriztethetik járművük láthatóságért felelős alkatrészeit és a szélvédőt, a regisztrált optikai szaküzletek pedig díjmentes látásellenőrzéssel és hasznos tanácsokkal várják a járművezetőket – hívta fel a figyelmet Császárné Elek Veronika címzetes rendőr alezredes, a Pápai Rendőrkapitányság kiemelt megelőzési főelőadója.

Rámutatott, a kampány célja, hogy ráirányítsa a közlekedők figyelmét arra, hogy az őszi–téli megváltozott időjárási körülményekre kellően fel kell készülni. A nyári időszakhoz képest hamarabb sötétedik, később világosodik, gyakori a ködös, borongós időjárás, ami negatívan hat a látási viszonyokra. Ezért ebben az időszakban különösen fontos, hogy minden sofőr jól lásson és a járműve is jól látható legyen a közlekedés többi résztvevője számára.

– Fontos, hogy vezetés közben jól lássunk közelre, távolra és oldalra is, ezért érdemes évente legalább egyszer szakemberrel megvizsgáltatni a látásunkat. Sajnos a kor előrehaladtával nagyon sok ember látása romlik, amiről egyesek nem vesznek tudomást, ezzel gépjárművezetőként veszélyeztethetik saját maguk és mások testi épségét. Minden sofőrt arra kérünk, hogy hordja a vezetéshez előírt szemüveget és ellenőriztesse időnként a látását – hangsúlyozta a Pápai Rendőrkapitányság munkatársa.

Megjegyezte, a jó látáshoz az is elengedhetetlen, hogy a gépjármű világítóberendezései megfelelően működjenek. Fontos, hogy a fényszórók megfelelően legyenek beállítva, emellett a szélvédő és az ablakok tisztasága és állapota is lényeges a közlekedés során. A különböző külső és belső szennyeződések, valamint a kavicsfelverődések miatti repedések is akadályozzák a kilátást, továbbá az elhasználódott ablaktörlőlapátok is rontják a látásminőséget az esős, ködös időben.

– Elengedhetetlen, hogy a gépjárművel, segédmotoros kerékpárral, biciklivel vagy gyalogosan közlekedőket sötétben vagy korlátozott látási viszonyok között a közlekedés más résztvevői kellő távolságból észlelhessék. Ehhez az kell, hogy a világítóberendezések mellett a fényjelző berendezések is jól működjenek, a kerékpárok pedig fel legyenek szerelve a kötelező tartozékokként előírt piros, fehér és borostyánsárga színű prizmákkal, valamint első-hátsó lámpával, amelyek a kerékpárokon is elhelyezhetők. Továbbá a kerékpárosoknak és gyalogosoknak lakott területen kívül, éjszaka és korlátozott látási viszonyok között fényvisszaverő mellényt vagy ruházatot kell viselniük. Ez arra a gépjárművezetőre vagy utasra is vonatkozik, akinek ki kell szállnia az autóból például egy műszaki meghibásodás miatt – tette hozzá a kiemelt megelőzési főelőadó.

A Pápai Rendőrkapitányság idén is szervez akciókat a kampány népszerűsítése céljából. Előbb Bakonyjákón, majd Pápán tájékoztatták a közlekedőket a lehetőségről, valamint a szabálykövető sofőröknek páramentesítő kendőt adtak ajándékba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!