Életet mentett a szén-monoxid-érzékelő Várpalotán

Riasztott egy szén-monoxid érzékelő egy várpalotai házban, amit épségben elhagytak a lakók, tudtuk meg a katasztrófavédelemtől. A pétfürdői hivatásos tűzoltók vonultak az esethez, akik méréseket végeztek és ki tudták mutatni a szén-monoxidot a gázkazánnál. Felhívták az emberek figyelmét arra, hogy a fűtőberendezést szakemberrel át kell vizsgáltatni, és a lakók addig máshogyan fűtenek.

Kovács Erika

Forrás: Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság/Szőke Péter

Fotó: SZOKE PETER BM-OKF

A katasztrófavédelem kiemelte, azokban az otthonokban, ahol van jól működő, minősített szén-monoxid-érzékelő, el lehet kerülni a halálos szén-monoxid mérgezést, ahogy ez történt Várpalotán. Tévhit, hogy csak a régi gázkazánoknál jelentkezhet ez a probléma, hiszen minden nyílt égésterű fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amennyiben nincs biztosítva a levegő utánpótlása.

A kandalló, a cserépkályha, illetve a vegyes tüzelésű kazán, a konvektor és a fali vízmelegítő is lehet nyílt égésterű és akkor ezek a szoba levegőjét használják működés közben. Ha nincs elég friss levegő a környezetükben, szén-monoxid keletkezik, ami magas koncentrációban akár egy percen belül is halált okozhat. A megelőzés miatt évente egyszer érdemes szakemberrel megnézetni a fűtést és a vízmelegítőket, melyek hőtermelő, lánggal égő berendezések, a meghibásodásuk lakástűzhöz vagy szén-monoxid-mérgezéshez vezethet. Érdemes minden nyílt égésterű fűtő- és vízmelegítő eszköz mellé szén-monoxid-érzékelőt helyezni.

A megbízható érzékelők listája megtalálható a katasztrófavédelem honlapján, ahol a biztonságról, illetve a megelőzésről kisfilmet is közzétettek. Az érzékelőt a fűtőeszköztől, vagy vízmelegítőtől egy méterre, fejmagasságba helyezzük el, és figyeljünk a szavatossági idejükre, javasolta a katasztrófavédelem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!