bíróság

2021.11.16. 19:00

Kisteherautóval akartak 24 migránst Ausztriába juttatni, Veszprém megyében kapták el őket

A csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntette miatt emelt vádat az Ajkai Járási Ügyészség két török-holland kettős állampolgárságú férfival szemben, akik 2021. július végén 24 illegális határátlépőt akartak Magyarországról Ausztriába szállítani.

A vádirat szerint a 39 éves vádlott és 57 éves társa két kisteherautóval 2021. július 27-én érkezett Magyarországra, majd másnap mindketten a szerb-magyar határ közelébe utaztak, ahol a fiatalabb elkövető a gépkocsijába felvette az illegális határátlépőket.

A tizennégy török, két iráni és nyolc afgán állampolgárságú migráns Szerbia felől, embercsempészek segítségével, engedély nélkül és a szükséges okmányok hiányában jutott Magyarország területére, azzal a céllal, hogy az országhatár jogellenes átlépésével Ausztriába szállítsák őket tovább.

A furgon áruszállításra rendelt, kapaszkodók és világítás nélküli rakterében a 24 fő csak rendkívül zsúfoltan, kényelmetlen testhelyzetben, a biztonságos utazásra alkalmatlan módon fért el, az őket szállító vádlott pedig a nyári melegben mintegy nyolc órán át tartó út során az egészségi állapotukat egyetlen alkalommal sem ellenőrizte.

Haladásuk közben a másik vádlott az esetleges rendőri intézkedések megelőzése, elkerülés érdekében úgynevezett előfutóként segítette a migránsok akadálytalan szállítását, azzal, hogy a vádlott-társával mindvégig telefonos kapcsolatot tartott.

Ezzel együtt a rendőrök 2021. július 29-én este Devecser, illetve Somlóvásárhely közelében mindkettőjük gépkocsiját megállították a 8-as számú főúton, melyet követően őrizetbe vételükre, majd letartóztatásukra került sor, míg a migránsokat idegenrendészeti intézkedés alá vonták.

Az ügyészség a vádlottakkal szemben végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabására, továbbá kiutasításukra tett indítványt azzal, hogy az előkészítő ülésen történő beismerésük esetén a bíróság mindkettőjüket öt év börtönbüntetésre ítélje, Magyarországról történő kiutasításuk tartamát pedig tíz évben állapítsa meg.

Forrás: Veszprém Megyei Főügyészség

Ezek is érdekelhetik

facebook comments widget