Mintegy hatvan évet kaptak összesen a drogügy vádlottjai elsőfokon a Veszprémi Törvényszéken

Huszonötből tizenhat vádlottnál hirdetett ítéletet Pfeifer Péter bíró büntetőtanácsa, a Veszprémi Törvényszéken a minap, mely több megszakítással öt órán át tartott, közölte Keszthelyi Kálmán ügyvéd, a hetedrendű vádlott védője. A vádlottak Veszprém megyeiek.

Kovács Erika

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az ügyvéd utalt rá, a többi vádlottal szemben megszüntették az eljárást, őket csekély mennyiségre elkövetett fogyasztással, illetve kábítószer-kereskedelemmel vádoltak. A végrehajtandó szabadságvesztések összesen 56 és fél évet, a felfüggesztettek pedig 10 évet tesznek ki, az elsőfokú ítélet szerint.

Az elsőrendű vádlottat hat év, a másodrendűt, mint különös visszaesőt tíz év szabadságvesztésre ítélték. A harmadrendű három évet, a negyedrendű, mint többszörös visszaeső öt évet, az ötödrendű, mint visszaeső öt évet, a hatodrendű öt évet, a különös visszaeső hetedrendű négy évet kapott. A nyolcadrendűnél egy év hat hónap szabadságvesztést szabtak ki, végrehajtásában öt év próbaidőre felfüggesztve, a kilencedrendű öt év felfüggesztés mellett két évet kapott. A tizedrendű vádlott egy év hat hónap szabadságvesztésre számíthat, három évre felfüggesztve. A tizenegyedrendű vádlottat öt év felfüggesztés mellett két év szabadságvesztésre ítélték, a tizenkettedrendűt három év hat hónapra. A tizenharmad és tizennegyed, valamint a tizenötödrendű öt-öt évet, a tizenhatodrendű öt év felfüggesztéssel, két évet kapott. A tizennyolcadrendűt egy év szabadságvesztésre ítélték, két évi próbaidőre felfüggesztve. A tizenkilenced rendű vádlott pénzbüntetést kapott. A tizenheted rendűt, aki fiatalkorú, két évre próbára bocsátotta a törvényszék.

Keszthelyi Kálmán elmondta, a Veszprém Megyei Főügyészség az első-, a másod- és a tizennegyed rendű vádlottat jelentős mennyiségű kábítószerre kereskedéssel elkövetett kábítószer kereskedelem bűntettével vádolja, mely öttől húsz évig, vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel sújtható bűncselekmény. Az elsőfokú bíróság ítélete fellebbezések miatt másodfokú elbírálásra a Győri Fellebbviteli Főügyészségen keresztül a Győri Ítélőtábla elé kerül.

Keszthelyi Kálmán ügyvéd
Fotó: Balogh Ákos/Napló

-A védelem álláspontja szerint a bűncselekményekre, különösen a jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettére a Büntető Törvénykönyv túlzottan magas szankciót ír elő a jogalkalmazó számára, fogalmazott Keszthelyi Kálmán ügyvéd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!