Közös emlékezés

2021.11.29. 10:00

Városi kerékpártúrát tartottak Pápán

A városi rendőrkapitányság hatodik alkalommal szervezett városi kerékpártúrát a közelmúltban. Az esemény alkalmával a közlekedési balesetek áldozatairól is megemlékeztek.

Polgár Bettina

A biciklitúra ez alkalommal többnyire kerékpárutakon haladt

Forrás: Polgár Bettina/Napló

A biciklitúra ez alkalommal többnyire kerékpárutakon haladt

Forras: Polgár Bettina/Napló

Császárné Elek Veronika címzetes rendőralezredes, a Pápai Rendőrkapitányság kiemelt megelőzési főelőadója elmondta,2015-benindultútjára a mostanra már hagyományosnak mondható program: minden évben november harmadik hetére esik a közlekedési balesetek áldozatainak emléknapja, melyhez kapcsolódóan kerékpártúrát szerveznek. Mivel tavaly elmaradt, idén hatodik alkalommal rendezték meg az eseményt, amelyhez szervezőként Pápa Város Önkormányzata is csatlakozott. 

 

- A program célja egyrészt, hogy felhívjuk a figyelmet a kerékpárosokra, mint a közlekedés legvédtelenebb szereplőire. A kerékpárosokat (csakúgy, mintagyalogosokat) nem védi a járművükkasztnija, bukósisakot használni is csak akkor kell, ha lakott területen kívül óránként 50 kilométer per órás sebességgel kerékpározik valaki. Emellett a gyalogosokkal ellentétben (akiknek rendelkezésükre áll a járda a közlekedéshez, ami teljesen elszigetelt a gépjárműforgalomtól) a kerékpárosnak a városi közlekedése során nagyon sokszor az autókkal együtt, az úttest jobb szélén kell haladnia - mutatott rá Császárné Elek Veronika.

 

Mint mondta, szeretnék felhívni az autósok figyelmét arra, hogy legyenek toleránsak a kerékpárosokkal, előzésnél tartsanak megfelelő és biztonságos oldaltávolságot, ha pedig a kerékpárosoknak elsőbbségük van, mindig adják meg nekik azt.

 

- Az is a célunk, hogy a kerékpárosok láthatóságát népszerűsítsük. Ehhez hozzátartozik a láthatósági mellény. Arra kértük a résztvevőket, hogy láthatósági mellényben érkezzenek, bár ez a városi közlekedésben nem kötelező. Ugyanakkor a láthatósági mellény a városi közlekedésben is életet menthet, különösen az őszi-téli időszakban, amikor korábban sötétedik, később világosodik, és gyakorta rontja a látási viszonyokat a ködös, borongós időjárás. A láthatóságot szolgálja a kerékpár több kötelező tartozéka is. Ilyen az fehér színű első, illetve a piros színű hátsó prizma; valamint a kerékpár első kerekén két, egymással szemben lévő, borostyánsárga színű küllőprizma. A kerékpárt világítással is fel kell szerelni, amely akár a kerékpáron is elhelyezhető, a lényeg, hogy előre egy fehér vagy sárga, hátrafelé pedig piros színű világítást használjon a járművezető. Így a közlekedés többi résztvevője számára is jól látható lesz a biciklis - fejtette ki a kiemelt megelőzési főelőadó. 

 

Hangsúlyozta, a túra ez alkalommal többnyire kerékpárutakon halad.

 

- Szeretnénk ezzel a bicikliutakat is népszerűsíteni, hiszen a kerékpárosok itt vannak a legnagyobb biztonságban, illetve, ha az útvonalukon rendelkezésre áll, akkor kötelező is igénybe venniük a kerékpárutat. Emellett olyan útszakaszt is érintünk, ahol már nem tudtunk bicikliúton haladni. Ilyenkor nagyon fontos a közlekedési szabályok betartása, például egy útkereszteződésben az elsőbbség megadása vagy az irányjelzés - tette hozzá Császárné Elek Veronika. Megtudtuk tőle, a közel egyórás túra során a JMK színházépületének parkolójánál tartottak pihenőt, ahol a résztvevők között egy közlekedésbiztonsági ajándékcsomagot sorsoltak ki, valamint forró teával és teasüteményekkel is kedveskedtek a bicikliseknek. Emellett minden megjelent világító karkötőt kapott a regisztrációkor, valamint az önkormányzat további, a láthatóságot segítő ajándékokkal is meglepte a résztvevőket. A program a Kálvária-templomnál zárult, ahol a katolikus és a reformátusegyházképviselőivelegyüttimádkoztakésgyújtottakmécsesta közlekedési balesetek áldozataira emlékezve.

Ezek is érdekelhetik