körkép

2021.11.01. 15:30

Véget ért a viharjelzés október 31-én – Mérlegen a nyár

Tizenhatan fulladtak a Balatonba idén, ahol véget ért a viharjelzés október 31-én, derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ), a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BMOKF) és a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság (BVRK) közleményéből, amit lapunknak is elküldtek.

Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika/Napló

Azt írták, az országos viharjelzőrendszer üzemeltetését a BM OKF megbízása alapján a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület (RSIOE) látta el. A viharjelzéseket és a balatoni időjárási előrejelzéseket az OMSZ Siófoki Viharjelző Obszervatóriuma adta ki, majd az információk eljutottak mások mellett a BVRK-hoz és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatához. A nagyobb vitorlásversenyek, illetve tömegrendezvények meteorológiai biztosítása szintén a siófoki obszervatóriumából történt.

Közölték továbbá, az OMSZ április 1-től október 31-ig a Balatonon, a Velencei-tavon és a Tisza-tavon vihar-előrejelző szolgálatot üzemeltetett, a viharjelzést és a riasztást a BMOKF fényjelző rendszere biztosította. Az OMSZ közölte, a viharjelzési szezon első hat hónapja a Balaton keleti medencéjében az átlagosnál kissé szelesebb, nyugaton gyengébben szeles volt. Az idei viharjelzési szezonban nyolc erős vihar tombolt, óránként 90 kilométernél is erősebb szél fújt a tavon. Szeptember és október kivételével minden hónapra esett ilyen erejű vihar, áprilisban kétszer, augusztusban háromszor is. A szezon legerősebb vihara június 23-án érte el a tavat, akkor Balatonmáriánál 112 kilométeres szél fújt egy szupercellás zivatarnál. Tavainknál az április és a május volt a két legszelesebb hónap, a június, szeptember és az október a legkevésbé szeles. A szezon az átlagosnál hűvösebb hónapokkal indult, aztán júniustól szeptemberig az átlagosnál melegebb jött. A nyári hónapok középhőmérséklete Siófokon 23,4 fok, Keszthelyen 21,8 fokot mutatott, és minden hónapban előfordult a Balatonnál és a Velencei-tónál is 35 fok körüli hőmérséklet. A nyár legmelegebb hónapja július volt, Siófokon az eddig jegyzett legmelegebb havi átlagot mérték, 24,8 fokot. A hónap és egyben az év legmelegebb napja július nyolcadika volt, amikor Siófokon 385, Fonyódon 37,7 fokot mutatott a hőmérséklet. Eső egyenetlenül esett, a legszárazabb június és szeptember volt. A legtöbb csapadék a Balatonnál májusban esett, 70-110 milliméter. A Balatonnál idén többször kellett jelezni elsőfokú vihart, mint korábban.

Fotó: Kovács Erika/Napló

A BM OKF kiemelte, elkötelezettek az RSIOE-vel a színvonalas technika mellett: megújult idén a Velencei-tavi viharjelzőrendszer, és a balatoni jelzőberendezések modernizálása után már a Velencei-tavon is korszerű LED lámpák működtek. A visszajelzések igazolták, a bővített állomásoknak és a LED-technológiás berendezéseknek köszönhetően jobban lehetett látni a jelzéseket. Hasznos volt a Balaton-parti strandokon, táborokban, kikötőkben, rendőrőrsökön kihelyezett kétszáz lakosságtájékoztató tábla is, rajtuk a vihart érintő szabályokkal. A Balaton körül 31, a Velencei-tónál 4, míg a Tisza-tónál 5 viharjelző működött, amit a Balatonnál mobil fényjelzők is kiegészítettek. A katasztrófavédelem az idén is fokozottan felügyelte a rendszer üzemeltetését, a vihar károkat elhárította, így a rendszer a teljes viharjelzési időszakban biztonságosan üzemelt. Az idei szezonban a Balatonon 3986 órán át volt elsőfokú, és 1407 órán át másodfokú viharjelzés. A BM OKF évek óta üzemelteti az ingyenesen elérhető TAVIHAR mobil alkalmazást, amin lehet látni a legnagyobb tavainkon a viharjelzést.

A BVRK kiemelte, vízirendészeti rendőrőrseiken 28 szolgálati kisgéphajóval 59 szakember látott el szolgálatot a vízen, egész nyáron. Elsősorban a fürdőeszközöket használó, a szörfösök, a vitorlázók, az elektromos vízi járművel közlekedő embereknél volt szükség rendőri intézkedésre, mentésre, utóbbi a hirtelen időjárás változás miatt is történt. A Balaton számos vízi rendezvénynek adott otthont, ilyenkor a rendészet folyamatosan elemezte a viharjelzéseket, hogy felkészülhessen egy esetleges mentésre, illetve a havária megelőzésére. A BVRK munkatársai a viharjelzési szezonban, 194 esetben 410 fürdőzőt, vagy vízen közlekedőt mentettek ki, ami magasabb a korábbiaknál. Április 1. és október 31. között 16 ember fulladt a Balatonba, halálos kimenetelű közlekedési baleset nem történt a tavon. Az említett szervek a vihar-előrejelzésről, illetve jelzésről, az időjárásról folyamatosan tájékoztattak, például internetes honlapjaikon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában