Jó tanácsok autósoknak

2021.12.10. 15:26

Huszonnyolcszor vonultak a tűzoltók az ónos eső és hó miatt Veszprém megyében

Veszprém térségében vonultak legtöbbet a tűzoltók, de a pápai és ajkai hivatásos egységek is sokat voltak úton csütörtökön a télire fordult időjárás miatt.

A Veszprém megyei tűzoltóegységek jellemzően árokba csúszott személyautókhoz, elakadt kamionokhoz és úton keresztbe fordult autóbuszokhoz vonultak - adja hírül a katasztrófavédelem. A legtöbb árokba csúszás, elakadás Veszprémben és vonzáskörzetében, illetve a 77-es és 8-as főúton történt. 

 

A megye több pontján is autók ütköztek. Devecser külterületén személygépkocsi és nyerges vontató csapódott egymásba, a személyautóból az ajkai hivatásos tűzoltók feszítővágóval szabadították ki a sofőrt, akit a mentők kórházba szállítottak. A 77-es főúton Tótvázsony térségében is két személyautó csúszott egymásba, egy ember sérült meg. 

 

A magas esetszám ellenére többnyire anyagi kár keletkezett a balesetekben, személyi sérülés négy esetben történt. 

A katasztrófavédelem fokozott figyelemre inti az autósokat annak érdekében, hogy elkerülhetők legyenek a balesetek. Alkalmazkodjanak a megváltozott út- és látási viszonyokhoz! Fontos, hogy a járművezetők helyesen válasszák meg a sebességet, és a gyalogosok is ügyeljenek arra, hogy ne lépjenek le óvatlanul az úttestre. A havas, ónos esőtől csúszós, lefagyott út- és járdafelületeken ugyanis nemcsak az autósoknak, de a gyalogosoknak is fokozott figyelemmel és óvatossággal, körültekintően kell közlekedni.

 

Néhány tanács a biztonságos téli közlekedéshez:

  • Mindig a téli útviszonyoknak megfelelően induljon el, közlekedjen!
  • Téli gumiabroncsai állapota mellett ügyeljen arra, hogy a fényszórók és az ablaktörlő lapátok megfelelően működjenek!
  • Töltsön téli ablakmosó folyadékot kocsija tartályába, ellenőriztesse a fagyálló folyadékot, és tartsa elérhető helyen a jégkaparót, jégoldót!
  • Indulás előtt mindig tisztítsa le teljesen a szélvédőt és az ablakokat, hogy ne zavarja semmi a kilátásban, tájékozódásban!
  • Tankoljon a szokásosnál többet!
  • Mobiltelefonja akkumulátora is legyen feltöltve!
  • Ha hosszabb útra indul, készüljön úgy, hogy egy elakadás se okozzon meglepetést. Érdemes pokróccal, hólapáttal, innivalóval és némi élelemmel felkészülni az útra. Tartalék meleg öltözet, lábbeli is jól jöhet.

 

Nagyon fontos, hogy indulás előtt tervezze meg az utazását, tájékozódjon az út és meteorológiai viszonyokról a met.hu, illetve az utinform.hu oldalakon. Ezek mellett pedig mind a közúti közlekedés során, mind a meteorológiai előrejelzésekben is számíthat a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság okostelefonokra és táblagépekre kifejlesztett, országosan és ingyenesen elérhető veszélyhelyzeti tájékoztató rendszerére, a VÉSZ (Veszélyhelyzeti Értesítési Szolgáltatás) nevű mobiltelefonos alkalmazásra. Az applikáció használatával friss ismeretekhez juthat lakóhelye, úti célja által érintett területek, figyelt útvonalak, megyék, vagy akár az egész ország aktuális helyzetéről, balesetekről, vagy a meteorológia által kiadott figyelmeztető és riasztási jelzésekről.

 

Aki a tömegközlekedést választja, számítson megnövekedett várakozási és utazási időre.

 

Ha valaki bajba jutott autóst, gyalogost lát, hívja a 112-es segélyhívó számot.

 

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság is szolgál pár jó tanáccsal a közlekedőknek:

 

  • Erős havazás, ónos eső esetén - ha tehetik - ne induljanak el autóval, lehetőleg válasszák a nagyobb biztonságot nyújtó tömegközlekedési eszközöket, vagy gyalogosan közlekedjenek!
  • Fokozott óvatossággal és körültekintéssel vezessenek, a jármű sebességét az út-és látási viszonyoknak megfelelően válasszák meg! Menet közben tartsanak a megszokottnál nagyobb követési távolságot.
  • Kizárólag megfelelő műszaki állapotú autóval induljanak útnak! Ilyenkor a téli gumiabroncs nélkülözhetetlen. Fontos, hogy a szélvédőket és a fényszórókat is tartsák tisztán, és a gépjárművet fagyálló ablakmosó folyadékkal töltsék fel.
  • A havas, latyakos útfelületek jobban csúsznak, mint a vizes aszfalt, így óvatosabban kell bánni a fék- és gázpedállal, valamint a kormányzással. Vezetéskor fogják két kézzel a kormányt a stabil kormányzás és egy esetleges megcsúszás mielőbbi korrigálhatósága érdekében.
  • Vegyék fel a forgalom dinamikáját, még akkor is, ha azt esetleg lassúnak ítélik! Egy esetleges előzés esetén lassan, fokozatosan váltsanak forgalmi sávot, és számítsanak az eltérő tapadású felületek változására!
  • Különös óvatossággal közlekedjenek a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek megközelítésekor!
  • Elindulás előtt tervezzék meg az útvonalat, és számítsanak hosszabb menetidővel!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!