Illegálisan jöttek az országba

2021.12.29. 08:00

Szír, iraki és pakisztáni férfiakkal szemben intézkedtek a pápai rendőrök

Az elmúlt időszakban három alkalommal is illegális migránsok elfogásában vettek részt a pápai rendőrök.

Napló

Adásztevelen tizenegy szír állampolgárral és egy moldáv embercsempésszel szemben intézkedtek a Pápai Rendőrkapitányság munkatársai Fotó: rendőrség

A police.hu tájékoztatása szerint a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Alosztályának munkatársai – a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztályának információi alapján – december 23-án 23 óra után pár perccel Pápa külterületén, a 832-es út ötödik kilométerszelvényében igazoltatni akartak egy magyar rendszámú, Mercedes gyártmányú gépkocsit. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a jármű sofőrje a rendőri jelzésnek nem állt meg, hanem a szolgálati autónak nekihajtott, majd árokba borult. A baleset következtében személyi sérülés nem történt, anyagi kár keletkezett a gépkocsikban.

 

A felborult Mercedes kisbusz vezetője kiugrott az autóból és elmenekült a helyszínről. A rendőrök 14 főt vontak intézkedés alá a járműben, akik az elsődleges információk alapján illegálisan jutottak Magyarország területére, és jogszerű tartózkodásukat hitelt érdemlően nem tudták igazolni. 13 ember szír, míg egy iraki állampolgárnak vallotta magát.

 

Az egyenruhások a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális bevándorlók ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről. A kisbusz sofőrjét a rendőrök keresik.

 

A Pápai Rendőrkapitányság járőrei – ugyancsak a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztályának információi alapján – december 25-én éjjel, nem sokkal három óra előtt egy osztrák felségjelzésű kisteherautót akartak intézkedés alá vonni a 834-es úton, Nyárád közigazgatási területén, amely éppen az úttest szélén parkolt. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint amikor a jármű vezetője észlelte a rendőrautót, kiugrott a kocsijából és elfutott a helyszínről. A rendőrök ezután ellenőrizték a járművet, abban 12 külföldi férfi utazott, akik az elsődleges információk alapján illegálisan jutottak Magyarország területére, és jogszerű tartózkodásukat hitelt érdemlően nem tudták igazolni. Mindannyian pakisztáni állampolgárnak vallották magukat. Az egyenruhások a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkedtek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről.

 

Lakossági bejelentés érkezett a rendőrségre december 17-én a reggeli órákban arról, hogy Adásztevelen egy lerobbant személygépkocsit tolnak feltehetően olyan személyek, akik illegálisan léptek be az ország területére. A helyszínre kiérkező járőrök igazoltatták a 11 felnőtt férfit, akik magukat szír állampolgárnak vallották, azonban jogszerű magyarországi tartózkodásukat nem tudták igazolni. Az autó mellett tartózkodott a 23 éves moldáv sofőr is, akit a rendőrök előállítottak, és vele szemben embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt indult eljárás. A rendőrök az illegális migránsokat – meghallgatásukat követően – visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

 

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!