Szörnyű tragédia újévkor

2022.01.01. 10:21

Négyen meghaltak, amikor vonattal ütközött egy autó Tapolcánál (frissítve)

Hivatalos információt kaptam arról, hogy a kórházba szállított utas is életét vesztette - adta hírül Dobó Zoltán, Tapolca polgármestere közösségi oldalán szombat este. Máté Alexandra megyei rendőrségi sajtószóvivőtől kapott legfrissebb, vasárnapi információink szerint azonban a 17 éves lányt megműtötték és stabil állapotban van.

Kovács Erika

Forrás: Kovács Erika/Napló

Korábban írtuk:

Négy ember meghalt, egy pedig életveszélyesen megsérült a balesetnél, amikor összeütközött egy személyautó és egy vonat Tapolca és Kisapáti között január elsején, egy vasúti átjáróban. 

A mentést nagy erőkkel végezték, több mentőautót és egy mentőhelikoptert is riasztottak, az elhunytak az autóban voltak, értesültünk a tragédiáról, amit megerősített Pap Judit, az Országos Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. 

Információink szerint négy 17-20 év közötti fiatal halt meg a balesetben, az egyik áldozat testvére, egy 17 éves lány pedig életveszélyesen megsérült. Az áldozatok és a sérült is sümegi, illetve csabrendeki lakosok. A vonat Tapolcáról Balatonfüred felé közlekedett, a fiatalok autója pedig Kisapáti felől érkezett (a szemtanúk elmondása szerint nagy sebességgel) a vasúti átjáróhoz.

A balesethez a badacsonytomaji hivatásos, a tapolcai önkormányzati és a tapolcai önkéntes tűzoltók vonultak ki, akik a súlyos sérültet feszítővágóval szabadították ki a gépkocsiból.

A helyszínen azt láttuk, hogy a rendőrök teljesen lezárták a 77-es főútról Kisapáti felé vezető utat.

Végh László sümegi polgármester megkeresésünkre elmondta, mélyen megrendítette a tragédia, az pedig külön fájdalmasan érintette, hogy tudomása szerint egy sümegi fiatal is van az elhunytak között.

Forrás: Kovács Erika/Napló

Máté Alexandra megyei rendőrségi sajtószóvivőtől a helyszínen megtudtuk, a Skoda Octavia Kisapáti felől közlekedett Tapolca irányába, amikor a vasúti átjáróban a piros jelzés ellenére a sínekre hajtott és ott összeütközött egy személyvonattal. A mozdony mintegy 60 méteren át tolta maga előtt az autót, amit egy 20 éves fiatalember vezetett. A 17 éves lány, aki életveszélyes sérüléseket szenvedett, hátul középen ült az autóban, őt mentőhelikopter szállította a szombathelyi kórházba.

A sajtószóvivő elmondta azt is, a baleset körülményeit a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálja, így egyebek között azt is, milyen sebességgel közlekedett az autó, illetve fogyasztott-e alkoholt a sofőr.

A Mávinform közleménye szerint a Tapolcáról Budapestre 9:34-kor elindult (9797-es számú) sebesvonattal ütközött egy személygépkocsi Kisapáti közelében. 

A balesetkor a fénysorompó jól működött, tilos jelzést mutatott. 

A vonaton senki sem sérült meg. A helyszínelés végéig – várhatóan kora délutánig - szünetel a vonatforgalom Tapolca és Badacsonytördemic-Szigliget állomások között, emiatt ezen a szakaszon pótlóbusz közlekedik. A balesetben érintett vonat utasait a katasztrófavédelem segítségével szállították át.

13.30-ra befejezték a helyszínelést, a rendőrök feloldották az útzárat, megindulhatott a közlekedés az érintett útszakaszon, valamint Tapolca és Badacsonytördemic-Szigliget állomások között ismét közlekedhetnek a vonatok. A Budapest-Székesfehérvár-Tapolca vonalon délután helyreállhat a menetrend szerinti közlekedés.

Dobó Zoltán, Tapolca, Végh László, Sümeg és Molnár László, Csabrendek polgármestere január 2-át gyásznappá nyilvánította, Dobó Zoltán egyúttal  kéréssel fordul a MÁV-hoz azzal kapcsolatban, hogy ebbe a vasúti átjáróba sorompót helyezzenek ki, hiszen nem ez az első tragédia, ami itt történt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!