Jó tanácsok a rendőrségtől

2022.02.08. 18:00

Biztonságban a világhálón idős korban is

Nyugdíjasoknak tartott beszélgetést a biztonságos internethasználat világnapján, február 8-án Gyuris Mónika rendőr százados, az Ajkai Rendőrkapitányság kiemelt megelőzési főelőadója a rendőrségen.

Tisler Anna

Mező Jánosné telefonja biztonsági beállításait ellenőrzi Gyuris Mónika, mellettük Sallai Istvánné

Forrás: Tisler Anna

A beszélgetésen a szépkorúak elmondták, hogy sokan használnak internetet, okostelefont, regisztráltak a közösségi oldalakon, valamint már az internetes vásárlásban is van tapasztalatuk. 

Gyuris Mónika felhívta a figyelmet a világhálón való ismerkedés veszélyeire. Elmondta, ha gyanúsat észlelünk, például bizalmas magánjellegű adatokat, lakcímet kérnek, vagy pillanatnyinak mondott pénzzavar megoldására pénzt kérnek, azonnal szakítsuk meg a kapcsolatot, tiltsuk le mindenhonnan. Ismeretlent ne jelöljünk vissza ismerősként, azt, hogy elutazunk hosszabb időre, új nagy értékű műszaki cikket, autót vásároltunk, ne tegyük ki a közösségi oldalra, még akkor sem, ha a beállítás szerint csak az ismerőseink láthatják azt. 

Többen kérdezték, hogy halálozást követően mi lesz a közösségi portálon levő profilunk sorsa. A közeli hozzátartozók számára fájdalmas, hogy a rendszer még így, hogy évek óta nem használta azt, feldobja a születésnapját, ismerősei pedig hozzászólásukban a cukrászdába hívják vagy kérik, hívja fel őket. Ha a családtagok nem ismerik a jelszót, nem tudják törölni, akkor a halotti anyakönyvi kivonatot küldjék el e-mailben a Facebooknak, és ott törlik. 

Az internetes vásárlás előtt webszámla készítésére is van lehetőség, így a vásárlás összegét feltölti a vevő, és az eladó csak ahhoz fér hozzá, a számlán levő többi pénzhez nem. Az előadó hangsúlyozta, hogy ha bankra vagy szolgáltatóra hivatkozással keresnek fel telefonon, nem udvariatlanság elzárkózni az adatok megadásától, és megígérni, hogy bemegyünk személyesen ügyet intézni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!