Bíróság

2022.02.23. 13:04

Elsőfokú ítéletet hirdetett a bíró a várpalotai hintabaleset ügyében

Az elsőrendű vádlottat két év, a másodrendű vádlottat három év próbára bocsátotta a várpalotai hintabaleset ügyében Bihari Viktória bíró elsőfokon a Veszprémi Járásbíróságon február 23-án, hatalmas médiaérdeklődés mellett.

Kovács Erika

Bihari Viktória bíró kihirdette az elsőfokú ítéletet

Forrás: Kovács Erika/Napló

A vádlottak védői és az ügyész fellebbezett, a család enyhének tartotta az ítéletet.

A tárgyalóteremben Forrás: Kovács Erika/Napló

A bíró a másodrendű vádlottat eltiltotta három évre a mutatványos berendezések tanúsításától is. Az 5 millió 319 ezer 990 forint bűnügyi költséget fele-fele arányban kell viselniük. Kovácsfiné Nagy Judit ügyész a vádlottak terhére súlyosbításért, felfüggesztett szabadságvesztésért fellebbezett. Az elsőrendű vádlott és védője eltérő minősítésért és enyhítésért, a másodrendű vádlott és védője felmentésért, másodlagosan eltérő minősítésért és enyhítésért fellebbezett. A bíró enyhítő tényezőnek vette figyelembe: a baleset óta, például az elhúzódó nyomozás és a járvány miatt mintegy öt év telt el, mely nem róható fel a vádlottaknak. Figyelemmel volt a vádlottak kifogástalan előéletére, szakmai elismeréseikre, ezért a büntetés helyett az intézkedés alkalmazását is elegendőnek tartotta. 

A család ügyvédei: Karkosák Balázs és Unti Roland Forrás: Kovács Erika/Napló

Varga Attila, az elsőrendű vádlott védője lapunknak elmondta, a bíróság a vádirati indítványnak megfelelően állapított meg felelősséget. Az elsőrendű és a másodrendű vádlott védelmében az eltérő jogi minősítés a helyes álláspont. Az elsőrendűnél ismertek adminisztratív szabályszegések, de ezek nincsenek összefüggésben a balesettel. Karkosák Balázs, a család védője kiemelte, a sértettek és családjuk élete alapvetően megváltozott a baleset után, Krisztofernél maradandó egészségkárosodás történt. A védő kitért a szakértői véleményekre, a foglalkozási szabályszegésekre, melyeknek jelentősége lesz majd a kártérítési eljárásban. Ezt kezdeményezik, és összege több tízmillió forintra tehető. 

Krisztofer és családja a bíróság épülete előtt, VeszprémbenForrás: Kovács Erika/Napló

Az életveszélyesen megsérült Krisztofer, aki a baleset idején 18 éves volt, az orvosok kevés reményt fűztek az életben maradásához, újra kellett tanulnia járni, beszélni, többször műtötték, lapunknak nehezen érthetően elmondta, szakácsnak tanul majd, szüleivel él, sokat sétál. Az ítéletet enyhének tartotta. A történtekről megírtuk, maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség a várpalotai hintabaleset ügyében a szerkezet üzemeltetője és a megfelelőségi tanúsítványának kiállítója ellen. A vidámparki, szórakoztató berendezések üzemeltetésével foglalkozó vádlott 2017. szeptember 2-án este Várpalotán működtette a körhintát. Az indítás után letört az egyik kar, a baleset legsúlyosabb sérültje mintegy 15 méterre zuhant a földre, és életveszélyes, maradandó fogyatékossággal járó koponyasérüléseket szenvedett. A vádirat szerint az üzemeltető számos foglalkozási szabályt megszegett, az ügy másik vádlottját is több szabályszegés terheli.

Korábbi cikkeink a témában:

Várpalotai Napok: leszakadt az egyik extrém hinta, hatan megsérültek! 

Várpalotai hintabaleset: silány alkatrész miatt zuhant ki Krisztofer

Várpalotai hintabaleset: Hazavihették Krisztofert a kórházból

Két budapesti férfit gyanúsít a rendőrség a várpalotai hintabaleset ügyében

Várpalotai hintabaleset: vádat emelt az ügyészség

Várpalotai hintabaleset – Krisztofer nem emlékszik a zuhanásra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!