Csalás

2022.02.03. 13:14

Hamis nyelvvizsga-bizonyítványokkal buktak le a veszprémi egyetemen

Hamis bizonyítványokkal üzletelő férfi és megrendelői ellen emelt vádat közokirat-hamisítás bűntette miatt a Veszprémi Járási Ügyészség.

Veszprém Megyei Főügyészség

A vádirat szerint az ügy 44 éves, Békés megyei illetőségű vádlottjának ismeretlenül maradt társa 2018 őszén különböző internetes fórumokon nyelvvizsga-bizonyítványt hirdetett eladásra. A jelentkezők a megadott email címen léphettek kapcsolatba a hirdetővel, aki részletes tájékoztatást adott a bizonyítvány elkészítéséhez szükséges adatokról, annak áráról, illetve az átvétel helyéről. Ezt követően a Békés megyei férfi vette fel a kapcsolatot a megrendelőkkel, és adta át nekik a hamis bizonyítványokat.  

 

2019 márciusában egy 39 éves polgárdi férfi 360 000 forintért a felesége nevére rendelt középfokú angol nyelvvizsga-bizonyítványt, melyet néhány héttel később egy budapesti üzletközpont parkolójában kapott meg a 44 éves vádlottól. A polgárdi férfi később a hamis okiratot a veszprémi egyetemen benyújtotta, azonban az oktatási hivatal nyilvántartásával történő egyeztetés során kiderült, hogy a bizonyítvány hamis.

 

A férfitől nemcsak nyelvvizsga, hanem érettségi bizonyítványt is lehetett szerezni, miként azt 2019 áprilisában egy 43 éves veszprémi férfi is tette, aki 180 000 forintot fizetett az okiratért. Az elkövető a bizonyítványt otthon tárolta, majd miután értesült a büntetőeljárásról, azt megsemmisítette. Ezen túl a férfi 34 éves párja megadta a nővérének a bizonyítvány-hamisítók elérhetőségét, aki hamis angol középfokú nyelvvizsga-bizonyítványt rendelt 380 000 forintért, és azt 2019 októberében a veszprémi egyetemen be is nyújtotta. Az egyetemen történt ellenőrzés során azonban ekkor is kiderült, hogy a bizonyítvány hamis. 

 

Az ügyészség a vádiratában a hamis bizonyítványokkal üzletelő férfival szemben végrehajtandó, míg a három megrendelővel szemben végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt azzal, hogy a Veszprémi Járásbíróság a bűncselekménnyel megszerzett 920 000 forint erejéig az eladóval szemben vagyonelkobzást is rendeljen el. A negyedik vádlott esetében, aki a hamisítókkal történő kapcsolatfelvételben segítette testvérét, az ügyészség pénzbüntetés kiszabását indítványozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!