Segítséget kér a kormányos

2022.04.02. 11:39

Elképesztő balatoni történet: ellopták egy vitorlásiskola hajóját

A világháború óta nem hallott eset történt meg március 31-én: eltűnt egy balatoni ikonikus vitorlás, derült ki Stricz Tamás közösségi oldaláról. Megkeresésünkre elmondta, döbbenten és értetlenül áll a történtek előtt, a balatonfűzfői vitorlásiskola tulajdonában lévő hajón már több százan szereztek képesítést.

Kovács Erika

Forrás: Stricz Tamás/Facebook

Stricz Tamás, aki hivatásos hajós, vitorlásoktató, versenyző, közölte továbbá, ez a vitorlás az első Magyarországon épült Soling típusú, tőkesúlyos osztályhajó, azaz versenyvitorlás, mely osztály 30 éven keresztül határozta meg az olimpiai vitorlázást. A hajó, mely eltűnt, a balatonfüredi hajógyárban épült 1972-ben. - A tőkesúlyos, egytonnás, nyolcméteres hajók nem szoktak csak úgy eltűnni, eddig még nem tűnt el egy sem, de másmilyen tőkesúlyos sem a Balatonon. Ezt a hajót az állvánnyal együtt csakis daruval és/vagy hajószállító trélerrel lehet mozgatni, illetve helikopterrel - fogalmazott Stricz Tamás. Hozzátette, a hajó neve Chance, lajstromszáma: H-27291, vitorlaszáma M1, azaz Magyarország 1. A hajó a balatoni vitorlázás történetének egyik kiemelkedő képviselője.  

A hajó, amit a Magyar Vitorlás Szövetség ajándékozott egy balatonfűzfői vitorlásklubnak, számtalan vitorlásversenyen, többször a Kékszalagon is teljesítette a távot az építése óta eltelt 50 év alatt. Jelenleg egy több mint két évtizede működő balatonfűzfői vitorlásiskola tulajdonában van, mely a nemzetközi kishajóvezetői képesítés megszerzését érintő tanfolyamokon oktató- és vizsgahajóként használta. A hajón több százan szereztek képesítést, tették meg az első lépést a vitorlázás felé. Jelenleg téli álmát aludta egy telephelyen, most tették volna vízre. 

Forrás: Stricz Tamás/Facebook

- Aki tud valamit a hajó hollétéről, látta valahol, vagy használható információval rendelkezik, segítsen, legyen szíves! Vagy csak beszéljen róla másoknak, említse meg ezt a rendhagyó és szomorú történetet - fogalmazott Tamás. Szerinte előre eltervezhették az elszállítását. A hajót az állvánnyal együtt ugyanis csak hajószállító trélerrel, esetleg daruval lehetett elszállítani, ami meglehetősen látványos. 

Bartók Judit megyei rendőrségi szóvivő azt mondta, feljelentés érkezett hozzájuk arról, hogy feltehetően február 25. és március 31. között tűnhetett el az állványon lévő hajó, egy balatonfűzfői cég telephelyéről. A vitorlást állvánnyal együtt vitték el. A történtek után lopás miatt büntetőeljárás kezdődött a Balatonalmádi Rendőrkapitányságon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!