Szabályos és körültekintő közlekedéssel

2022.04.14. 12:00

Vasúti balesetek Veszprém megyében: meg lehet előzni őket!

Négy fiatal meghalt, egy 70 éves férfit pedig mentőhelikopterrel vittek kórházba. Ez az idei vasúti balesetek mérlege Veszprém megyében, amikor a piros jelzés ellenére hajtottak a sínekre a sofőrök, mindkét esetben Tapolcánál. A rendőrség szerint odafigyeléssel, szabályos és körültekintő közlekedéssel meg lehet előzni a hasonló tragédiákat, eseteket.

Kovács Erika

Négy fiatal halt meg ebben az autóban, amikor vonat elé hajtott a sofőr Tapolcánál újévkor

Forrás: Kovács Erika/Napló

- Már két vasúti átjáróban kellett helyszínelniük a rendőröknek Veszprém megyében idén. A balesetek oka minden alkalommal a járművezető figyelmetlensége, szabálytalansága volt, ugyanis a fénysorompók mindkét esetben tilos jelzést mutattak - közölte Bartók Judit. 

A megyei rendőrségi szóvivő azt javasolta, hogy a vasúti átjárókat mindig nagyon figyelmesen, óvatosan közelítsék meg! Csak akkor hajtsanak a sínekre, ha szabad jelzés van és alaposan körül is néztek. A fehéren villogó fényjelző berendezés azt jelzi, hogy a rendszer működik. Így a vasúti átjárót fokozott óvatossággal kell megközelíteni, adott esetben, például kedvezőtlen látási körülmények között megállva kell meggyőződni, hogy nem jön-e szerelvény. A síneken csak folyamatosan, megállás nélkül, legalább öt kilométeres átlagsebességgel szabad áthaladni. Biztosított vasúti átjárón csak akkor szabad áthajtani, ha mindkét sorompó nyitva van, a fényjelző vagy hangjelző berendezés nem ad jelzést, illetve a fénysorompó vagy a félsorompóval kiegészített fénysorompó villogó fehér jelzést ad. 

Roncs lett az autóból a szerdán történt vasúti balesetnél. A sofőrt mentőhelikopter szállította kórházba
Forrás: Szijártó János/Napló

- Ha a biztosítóberendezés nem működik, minden esetben meg kell állni az átjáró előtt! Csak azután szabad továbbhaladni, ha meggyőződtünk róla, hogy nem jön vonat! Fénysorompónál az jelzi az üzemzavart, ha egyik fény sem világít. A tilos jelzés a gyalogosokra és a kerékpárosokra, valamint a megkülönböztető jelzést használó járművekre is vonatkozik - fogalmazott a rendőrségi szóvivő.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában