Bíróság

2022.05.18. 20:00

Gondatlanságból majdnem vasúttragédia lett Kerta térségében

Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emelt vádat két férfi ellen a Veszprémi Járási Ügyészség egy vasúti karbantartás során elkövetett szabálytalanságért, amely az érkező tehervonat közlekedését és az ott dolgozók testi épségét is veszélybe sodorta.

Veszprém Megyei Főügyészség

Forrás: Illusztráció

A vádirat szerint egy nyolcfős csoport 2021. január 25-én délelőtt javítási munkálatokat  végzett a Székesfehérvár-Szombathely vasútvonal egyik szelvényénél, Kerta  térségében. 

A 62 éves, munkavezetőként dolgozó vádlott feladata lett volna, hogy a munkavégzés  helyszínét, időpontját dokumentálja, és a diszpécsernek bejelentse, azonban ezt  helyette az ügy másik vádlottja, a 42 éves építésvezető tette meg, akinek erre nem  volt jogosultsága. A férfi ráadásul tévesen mérte fel a helyszínt, melynek során egy  olyan vágányrészt is kizárt az érintett területből, amelyre a munkálatok ténylegesen  kiterjedtek. A vádlottak azon túl, hogy nem a teljes engedélyezett területre jelezték a  munkálatok végzését, az engedélyezett területet 10 méterrel túl is lépték.  

Délelőtt háromnegyed tíz körül éppen azon a területen történt a munkavégzés,  amelyről a mulasztás miatt a forgalomirányító nem tudott, továbbá a vádlottak az  előírások szerinti „A pályán munkások dolgoznak” figyelmeztető tábla kihelyezéséről  és figyelőőr kiállításáról sem gondoskodtak.  

A munkások egy csavarbehajtó gépet használtak a javításhoz, amely sínekre rakott  kerekeken, kézzel volt mozgatható illetve eltávolítható, amikor egy tehervonat érkezett  a vágányszakaszra, melynek vezetője nem értesült a munkavégzésről, így haladás  közben váratlanul érte, hogy előtte a vasúti pályán több ember áll. Jelzett a hangkürttel és gyorsfékezésbe kezdett, ám így is nekiütközött a síneken álló gépnek. Személyi  sérülés a baleset következtében nem történt, csak anyagi kár keletkezett. 

Az ügyészség a két férfival szemben tárgyalás mellőzésével büntetővégzésben  pénzbüntetés kiszabására tett indítványt az elbírálásra illetékes Ajkai  Járásbíróságnak.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!