Állomány

2022.05.18. 12:00

Katasztrófavédelem: elegendő szakember van, gyors és szakszerű a beavatkozás

A katasztrófavédelemnél csaknem tízezer hivatásos állományú kolléga dolgozik, közülük több mint hétezren készenléti feladatot ellátó tűzoltók. A szervezet feltöltöttsége több mint 92 százalékos.

Kovács Erika

A szervezetet elhagyók létszáma nem kimagasló, a hivatásos állományból idén 125-en szereltek le, közölte lapunk, témát érintő kérdésére a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság BMOKF. A katasztrófavédelemnél a fluktuáció alacsony, tavaly a hivatásos állományt tekintve 3,1 százalék volt. A készenléti feladatokat ellátó tiszthelyettesi létszámhelyek 7,6 százaléka betöltetlen. A megüresedett helyek betöltése érdekében a katasztrófavédelem évente kétszer indít tűzoltóképzést, ami biztosítja az utánpótlást. Az újonc tűzoltók a sikeres kiképzés után kezdik meg szolgálatukat. Jelenleg 79 hallgató vesz részt ilyen képzésen, akik a vizsgák után, júliusban állnak szolgálatba. A szeptemberben induló képzést várhatóan százan kezdik meg. A BMOKF rámutatott, a szervezet megtartó ereje más szakmákkal összehasonlítva jónak mondható, a tűzoltó szakma társadalmi elismertsége hazánkban az elsők között van. A katasztrófavédelem továbbra sem számít arra, hogy a veszélyhelyzet megszűnése után leszerelési hullám indul, hiszen közös megegyezéssel eddig is ki tudtak lépni azok, akik a távozás mellett döntöttek. Minden beavatkozást igénylő esetnél haladéktalanul, szakszerűen, a szükséges járművekkel és létszámmal avatkoznak be az egységek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!