Hős lovagok

2022.05.09. 06:50

Szentmisén áldották meg a tűzoltókat Tósokberénden, akik megfékezték a lángokat a templom tornyában

Isten áldását kérte Bakos Frigyes kanonok, ajkai esperes, plébános a város tűzoltóira a zsúfolásig megtelt tósokberéndi Szent István király katolikus templomban a május 8-i szentmisén, melyen több ajkai tűzoltó is részt vett.

Kovács Erika

Bakos Frigyes kanonok, esperes, ajkai plébános megáldotta a tűzoltókat és járműveiket a tósokberéndi Szent István király katolikus templomnál Fotó: Gyarmati László

Mint korábban megírtuk, a tósokberéndi templom tornya február 5-én este kigyulladt, a tüzet az ajkai tűzoltók oltották el. A tűzoltók szentmisével egybekötött megáldását Vági Károly, Tósokberénd egyházközségi tagja vetette fel, majd megkereste az Ajkai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságot (AHTP). Vági Károly Kanyárné Grünvald Petra karnaggyal, az említett templom kántorával együtt működött közre a vasárnapi szentmisén
Bakos Frigyes kanonok, ajkai esperes a szentmisén emlékezett a közelmúlt nagy keresztény ünnepére, a húsvétra, illetve Jézus feltámadására. Felidézte a harmadik század második felében élt Szent Flórián keresztény vértanú, a tűzoltók védőszentje legendáját, aki fiatalkorában imádságával megfékezett egy házban kiütött hatalmas tüzet, ezzel megmentve a lakók életét. 
A szentmise szép mozzanatát adta, amikor a tósokberéndi katolikus templom mellé felsorakoztak a tűzoltóság vezetői: Rozmán Gyula tűzoltó ezredes, az Ajkai Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője, Bárány Gábor tűzoltó alezredes, az AHTP parancsnoka és Vajai Imre tűzoltó százados, az AHTP parancsnokhelyettese, valamint a tűzoltóság több képviselője a járművével együtt. Itt a hívek körében Bakos Frigyes ajkai esperes megáldotta a jelenlévőket, illetve járműveiket. 
Azt mondta, nekik köszönhető, hogy nem égett le, nem lett az egész épület a tűz martaléka. – Életükkel, hivatásukkal megmentik az emberek életét és javaikat – hangsúlyozta, majd Isten és Szent Flórián kegyelmét, gondviselő oltalmát kérte ahhoz, hogy továbbra is bátran, hősiesen tudják szolgálni az embereket. 
– A tűzoltók mások megsegítésére sietnek, adj nekik mindenkor szerencsés megérkezést – fohászkodott Istenhez Bakos Frigyes kanonok, ajkai esperes. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!