Biztonság

2022.06.14. 20:00

Rendőrségi kampány a gyalogos balesetek megelőzéséért

Zebra elnevezéssel, a gyalogos balesetek elkerüléséért kampányba kezdett a Veszprém megyei rendőrség az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Baleset-megelőzési Bizottságának kezdeményezésére, június 14-16-án, közölte a rendőrség.

Kovács Erika

Villogó fényjelzés figyelmezteti az autósokat a gyalogosokra a Zirc központjában lévő zebránál

Forrás: Pesthy Márton/Napló

Így nagy figyelmet fordítanak a gyalogosok és a járművezetők szabályos közlekedésének ellenőrzésére, amihez használnak testkamerát, drónt, civil járművet. Korábban évente átlagosan 2500 gyalogost ütöttek el a hazai közutakon, közülük százötvenen életüket vesztették. Az utóbbi két évben csökkent ez a szám, de még mindig több mint száz gyalogoselütés végződött tragédiával. Az őket érintő balesetek több mint 30 százalékát maguk, a gyalogosok idézték elő. A balesetek mintegy 40 százaléka zebrán történt, és közel három százaléka halálos volt. A fokozott rendőri ellenőrzésekre főként a párhuzamos közlekedésre alkalmas úttestnél, a zebráknál és környékükön lehet számítani, illetve a közutakon. A szabálytalan gyalogosoknál a rendőr figyelmeztetést alkalmazhat, helyszíni bírságot szabhat ki, vagy feljelentést tehet. Ha a járművezetők nem adnak elsőbbséget nekik, a rendőr figyelmeztetést, helyszíni bírságot, vagy feljelentést alkalmazhat. Ha a sofőr tilos jelzésen megy át, nem ad elsőbbséget a gyalogosnak, közigazgatási bírságra számíthat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!